Κυπριακή απάντηση στην Τουρκία με παραχώρηση νέου τεμαχίου στην ΑΟΖ της

Κυπριακή απάντηση στην Τουρκία με παραχώρηση νέου τεμαχίου στην ΑΟΖ της

Το Υπουργικό Συμβούλιο αδειοδότησε το τεμάχιο 7 στην κοινοπραξία ENI-TOTAL

Την αποφασιστηκότητα της να συνεχίσει το πρόγραμμα της ερευνών υδρογονανθράκων, παρά την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, επιδεικνύει η Λευκωσία με την παραχώρηση σήμερα Δευτέρα ενός ακόμη τεμαχίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, πριν από λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 στην κοινοπραξία της ιταλικής ENI και της γαλλικής TOTAL, το οποίο γειτνιάζει με το οικόπεδο 6, στο οποίο έχει εντοπιστεί ο στόχος «Καλυψώ» και το οποίο επίσης έχει ανατεθεί στην γαλλο-ιταλική κοινοπραξία.

Επίσης, με μια ιστορική -όπως την χαρακτηρίζουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης- απόφαση, που στην ουσία αλλάζει τον χάρτη της ΑΟΖ, όχι σε γεωγραφικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ουσίας, ενέκρινε τη σύμπραξη των εταιρειών ENI και ΤΟΤΑL στα τεμάχια 2, 3, 6, 8 και 9, όπου δραστηριοποιείται η ENI με την KOGAS.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα philenews.com, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και την πρόταση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη για το γεωτρητικό πρόγραμμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για την επόμενη διετία. Προβλέπονται συνολικά εννέα γεωτρήσεις που είναι ήδη προγραμματισμένες.

Πρόκειται για πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά και τέσσερεις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Καλυψώ» και «Γλαύκος». Μεταξύ ερευνητικών γεωτρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, περιλαμβάνονται γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 7, όπου εκτείνεται και το κοίτασμα «Καλυψώ», αλλά και γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από τις ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Επίσης, με την ενίσχυση της γαλλικής TOTAL, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, όπου η ΕΝΙ επιχείρησε γεώτρηση τον Φεβρουάριο 2018, αλλά εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο προγραμματισμός γεώτρησης στην «Σουπιά» με την συμμετοχή της TOTAL, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου στόχου, ερμηνεύεται ότι γίνεται με την πολιτική και όχι μόνο συγκατάθεση, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται πίσω από τις δύο εταιρείες.