Καλεί τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσουν διάλογο για νε ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση
Εν μέσω της πολιτικής κρίσης που διεξάγεται τους τελευταίους 6 μήνες στην Αλβανία και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής τις οποίες μποϊκόταρε η αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ, Λουίτζι Σορέκα, εξέδωσε σήμερα Τετάρτη αυστηρή προειδοποίηση στα πολιτικά κόμματα της χώρας να ξεκινήσουν διάλογο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna.
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Σορέκα καλεί τα αλβανικά κόμματα να επιδείξουν «πολιτική ωριμότητα», να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στην εκλογική διαδικασία της χώρας, καθώς και να καταπολεμηθούν η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Είναι καιρός η αλβανική κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και τα θεσμικά όργανα να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα και να ξεκινήσουν επειγόντως πολιτικό διάλογο για να ξεπεράσουν την παρούσα κατάσταση. Είναι επίσης καιρός, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης συνεχίζεται και είναι μη αναστρέψιμη. Το επίκεντρο τώρα είναι η δημιουργία του SPAK και η επαναφορά του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη λειτουργικότητά του.
Μόλις ολοκληρωθεί ο αυστηρός έλεγχος των υποψηφίων, το SPAK θα επιτρέψει στην Αλβανία να ενισχύσει περαιτέρω την καταπολέμησή της κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ το Δικαστήριο θα μπορέσει να αποσαφηνίσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τα συνταγματικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών θεμάτων.
Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί σε καθημερινή βάση. Οι εισαγγελικές αρχές θα πρέπει να διερευνούν οποιαδήποτε μορφή φερόμενης διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών αδικημάτων και της εξαγοράς ψήφων, κατ' εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Για να επιβεβαιωθεί ότι ο κύκλος ποινικής δικαιοσύνης λειτουργεί αποτελεσματικά, είναι επίσης σημαντικό οι τελικές δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται από δικαστήρια σχετικά με εκκρεμοδικίες για σοβαρές περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος. Επιπλέον, πρέπει να επαναληφθεί σύντομα η διεπιστημονική εργασία για την εκλογική μεταρρύθμιση.
Όλα τα αλβανικά θεσμικά όργανα και οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε αυτούς τους στόχους ενόψει της κρίσιμης απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ τον προσεχή Οκτώβριο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως την Αλβανία και τους πολίτες της, οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους».