«Οι επιλογές των 28 για την άρση του αδιεξόδου φανερώνουν πως υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης»
Για μία «φίλη των Γάλλων» και άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην καγκελάριο Μέρκελ κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αναφερόμενη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η γαλλική εφημερίδα, αναφερόμενη επίσης στην επιλογή της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να ηγηθεί προσεχώς της ΕΚΤ, κάνει λόγο για «επιστροφή στις ευρωπαϊκές πηγές», επισημαίνοντας ωστόσο ότι, σε αντίθεση με τα ειωθότα, η Λαγκάρντ δεν έχει ποτέ διευθύνει κεντρική τράπεζα χώρας, όπως συνέβαινε με όλους τους επικεφαλής της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Θα είναι η πρώτη επικεφαλής της ΕΚΤ με ταγέρ. Μια αληθινή πρωτοπόρος και οι κύριοι της Φραγκφούρτης θα πρέπει να το συνηθίσουν.
«Για την ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι μια απρόσμενη αλλά ελκυστική επιλογή για μια θέση που απαιτεί υψηλή ικανότητα λήψης αποφάσεων και φαντασία» γράφει η γαλλική Les Echos, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χώρες που ιστορικά βρίσκονται στην καρδιά της ΕΕ εμφανίζονται να βγαίνουν κερδισμένες από τη διαπραγμάτευση, ενώ και στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων έγιναν σημαντικά βήματα. Παρά την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το Βερολίνο έδωσε την εντύπωση ότι είναι αποδυναμωμένο και δεν αποτέλεσε το βασικό ρυθμιστικό παράγοντα, όπως είχε συμβεί το 2014.
Αντιθέτως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εμφανίζεται να είναι ο κερδισμένος αυτής της διελκυστίνδας καθώς σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα της τελικής φόρμουλας που οδήγησε στην υπέρβαση του αδιεξόδου. Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν μια πρωτότυπη ιδέα που οριοθετεί εκ νέου το πεδίο. «Δεν είναι κεντρικός τραπεζίτης και δεν έχει τις αναγκαίες τεχνικές δεξιότητες, ορύονται ήδη οι σκεπτικιστές –που έλεγαν το ίδιο πράγμα και το 2011, όταν έφθανε στο ΔΝΤ διαδεχόμενη τον Ντομινίκ Στρος Καν. Είναι αλήθεια ότι είναι δικηγόρος. Και τι έγινε; Ο Γάλλος πρόεδρος εντυπωσιάστηκε από την εξαιρετική διαδρομή μίας προσωπικότητας που έχει ισχυρές απόψεις και μεγάλη εμπειρία».