Τα παιχνίδια της Άγκυρας γύρω από την Αμμόχωστο - Στα ανοιχτά της Αττάλειας το «Γιαβούζ» - Πλώρη για Καρπασία
Πρώτος στόχος των νέων κινήσεων της τουρκικής πλευράς με την Αμμόχωστο είναι να παρουσιαστεί η περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης ότι είναι οθωμανική γη και κατ’ επέκταση ανήκει στους Τούρκους και το κατοχικό καθεστώς. Και αφού καταφέρει να το πετύχει αυτό τότε θα προχωρήσει και στο άνοιγμα υπό τουρκική διοίκηση σύμφωνα με το philenews.com.
Στις τελευταίες του δηλώσεις ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ, ήταν αρκετά αποκαλυπτικός ως προς το θέμα της Αμμοχώστου. Παραδέχθηκε ότι η Τουρκία για δεκαετίες κρατούσε το θέμα των Αμμοχώστου ως διαπραγματευτικό χαρτί. Σύμφωνα με τον Τατάρ, «υπήρχε η σκέψη ότι εάν σημειωνόταν μια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για 50 χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο παζαρέματος». Για να υποδείξει ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό «δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας».
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως το Βαρώσι (δηλαδή το τμήμα της πόλης που επεκτείνεται έξω από τα τείχη της Αμμοχώστου) είναι εντός του εδάφους τους ψευδοκράτους. Σ’ αυτή την περιοχή, όπως υποστήριξε, βρίσκονται «χιλιάδες στρέμματα βακουφικών από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».
Για να δηλώσει αμέσως μετά ότι «μας τα έκλεψαν», υπονοώντας ότι οι Ελληνοκύπριοι είχαν πάρει τη γη που ήταν οθωμανική. Η αναφορά δεν έρχεται τυχαία, καθώς προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος είναι να πετύχει αποφάσεις μέσα από τις οποίες η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου θα θεωρείται τ/κ γη. Κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει πλήρως η όποια συζήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εκτός των τειχών Αμμοχώστου.
Το έργο, ανέφερε, αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και αυτό θα καθοριστεί πώς θα γίνει τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Θα γίνει η καταγραφή, θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας και μετά θα καθορισθεί ο χάρτης, σημείωσε.
Αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα που έχει κατά νουν η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος. Σε συνεννόηση και με την Άγκυρα, όπως επιμένει να δηλώσει ο Ερσίν Τατάρ. Πρώτα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου και μετά τα υπόλοιπα. Με την τοποθέτησή του αυτή ο Ερσίν Τατάρ θέλησε να δείξει ότι δεν υπάρχει διαφωνία στους κόλπους της «κυβέρνησης». Γιατί η διευκρίνιση στην οποία προέβη ο Κουντρέτ Οζερσάι ότι το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε καταγραφή της κατάστασης και όχι άνοιγμα της κλειστής περιοχής θεωρήθηκε ότι βρίσκεται σε διάσταση με αναφορές του Τατάρ.
Κι ενώ ακόμα το κατοχικό καθεστώς δεν έχει ξεκινήσει την καταγραφή, στην Τουρκία υπάρχουν κάποιοι που είναι έτοιμοι να εκμεταλλευθούν το άνοιγμα της πόλης. Ο Τούρκος πρόεδρος της τουριστικής Ένωσης Ξενοδόχων νοτίου Αιγαίου, Μπουλέντ Μπουλμπούλογλου, είπε ότι έχουν αιτηθεί τη χρήση ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων που είναι «σε αδράνεια στην περιοχή Βαρωσίων».
Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με το «υπουργείο τουρισμού» και συναδέλφους του στον τουριστικό τομέα (δεν διευκρινίζει εάν μιλά για το τουρκικό Υπουργείο ή το «υπουργείο» στα κατεχόμενα. Εάν δεν μπορεί η Κύπρος να κάνει αυτή την πόλη φάντασμα να «δουλέψει, εμείς είμαστε έτοιμοι να την πάρουμε. Ετοιμαζόμαστε να ενεργήσουμε με βάση τις αποφάσεις για την περιοχή των Βαρωσίων» που θα πάρει η «κυβέρνηση», δήλωσε στη Χουριέτ ο Μπουλμπούλογλου.
Στα ανοιχτά της Αττάλειας το «Γιαβούζ» - Πλώρη για Καρπασία
Στα ανοιχτά της Αττάλειας βρισκόταν χθες το απόγευμα το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθυνόμενο για τα ανοιχτά της Καρπασίας όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του γεώτρηση, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πλοίο παρακολουθούσαν οι λουόμενοι από τα παράλια της Αττάλειας.
Πρόκειται για γεωτρύπανο έκτης γενιάς, μήκους 230 μέτρων, πλάτους 36 μέτρων ενώ το ύψος του πύργου του είναι 103 μέτρα, σύμφωνα με το DHA.
Έχει δυνατότητα πραγματοποίησης γεώτρησης 12 χιλιάδων 200 μέτρων βάθους σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.