«Η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο»
Σφίγγει η ευρωπαϊκή «μέγγενη» για τη «θαλάσσια εισβολή» της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διεργασίες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη σύμφωνα με το sigmalive.
Αυστηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να στείλει η ευρωπαϊκή οικογένεια, ως απάντηση στην προκλητικότητα της Άγκυρας, δηλώνοντας αλληλέγγυα στην Κύπρο.
Σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να εκφράσουν οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).
Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.
Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.
Για το ζήτημα της διεύρυνσης, το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αλλά ακόμη τελεί υπό συζήτηση αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ.
Τη δυσφορία των ευρωπαίων ηγετών εκφράζει και ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, με ανάρτηση στο Twitter, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της Ε.Ε.».
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τονίζει ο κ. Βέμπερ.
Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας, καταλήγει στο μήνυμά του.
Η Τουρκία πλήττει τον ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο για εναλλακτική τροφοδοσία και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ευρώπη δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Ήρθε η στιγμή να δοθεί από την Ε.Ε. ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία υπέδειξε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε πλήρη συντονισμό, οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος, προέταξαν, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι, ήδη, από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και για λόγους, που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της Ε.Ε.
Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της Ε.Ε., ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση, που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.
«Υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και η στήριξη που προέκυψε τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από άλλες χώρες, προέκυψε από τις συντονισμένες ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτικό σταθμό.
Αποστολάκης: Θα προσπαθήσουμε για κυρώσεις εναντίον Τουρκίας
Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε, παράλληλα, ότι αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειες θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες και αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. «Θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις. Δεν φαίνεται εύκολο, αλλά θα δοθεί μία μάχη και μία προσπάθεια μήπως καταφέρουν να πείσουν όλη την Ευρώπη να γίνουν αυτά», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν σχέδια για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο γεγονός, αλλά η ευχή όλων είναι να μην χρειαστεί.
«Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα» είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσουμε, υπάρχει ετοιμότητα. Η ευχή είναι να μην φτάσουμε σ` αυτό το σημείο. Και η δική μου θέση, αυτή ήταν στις ΗΠΑ, να γίνει ό,τι χρειάζεται, για να μην φτάσουμε εκεί. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».
Ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο. «Οι πιθανότητες να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο υπάρχουν πάντα. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι τόσο πιθανό, γιατί αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι άλλο», ανέφερε.
Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ότι η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ δεν ήταν απαραίτητη, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι αυτό έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις που έχουν προκύψει στην ευρύτερη Νοτιανατολική Μεσόγειο, καθώς και για να γίνει συντονισμός με την Κύπρο για την αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων.
«Είχε αρχίσει να διαχέεται στον Τύπο με fake news ότι υπάρχει μια ένταση, προετοιμασία για πόλεμο. Συν οι εξελίξεις, αλλά και το Συμβούλιο ΥΠΕΞ όπου βρίσκεται ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και το ότι έπρεπε να δοθεί ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εγώ δεν έχω καμία ανησυχία», κατέληξε.
«Η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο»
Οι απειλές του Ερντογάν άρχισαν από το 2011 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα των υδρογονανθράκων, ανέφερε ο Υποναύαρχος Π.Ν και πρώην Διοικητής Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής, σε εκπομπή του sigmalive, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για θερμό επεισόδιο τουλάχιστον μέχρι να γίνει η εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Ο Ερντογάν παίζει τα χαρτιά του πιέζοντας και τη δική μας την πλευρά και τις χώρες και τις εταιρείες, δεν είναι τυχαίο το σημείο που επέλεξε για να κάνει ή εικονικά ή πραγματικά την πρώτη γεώτρηση, επέλεξε αυτή την περιοχή όπου το πρόβλημα παραμένει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα και προς την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Φυτιρής.
Όσον αφορά την αντίδραση της ΕΕ για τις εξελίξεις, ο κ. Φυτιρής σημείωσε πως αυτή θα περιοριστεί σε αυτή τη φάση, σε αυστηρές προειδοποιήσεις, μέχρι τα πράγματα να φτάσουν σε μια κατάσταση που να έχει πολύ μεγάλο κόστος η πρακτική της Τουρκίας και σε άλλα κράτη μέλη.
Επιδίωξη της Τουρκίας είπε, είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου και στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να πετύχει ο στόχος της εξόρυξης σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί, μόνο εάν φτάσουμε σαν τελευταία λύση στην στρατιωτική αντιπαράθεση θα αντισταθούμε με ό,τι έχουμε στη διάθεση μας, μέχρι τότε έχουμε υποχρέωση όλοι να αγωνιστούμε για να πετύχει ο στόχος, κατέληξε.