Ακόμη και μαζί, τα δύο κόμματά δεν έχουν την πλειοψηφία στο Κοινουβούλιο και αναζητούν συμμαχίες
Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία συμφώνησαν σήμερα να συνεργασθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, χωρίς όμως να ανακοινώσουν έναν συνασπισμό, καθώς διερευνούν έναν συνδυασμό επιλογών ώστε να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, όχι όμως και την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, αφήνοντας βαθιά κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έλαβε την περασμένη εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο 6ο, απείλησε χθες, Δευτέρα, να προκηρύξει νέες εκλογές, σε περίπτωση που κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίσουν τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Σάντσεθ συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Ακόμη και μαζί, τα δύο κόμματά τους δεν έχουν πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών, όμως ο Ιγκλέσιας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως είναι και οι δύο αισιόδοξοι και πως ο ίδιος ελπίζει πως η συνάντηση μπορεί «να μεταφρασθεί σε μια πιο συγκεκριμένη, προοδευτική συμφωνία» για σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Ιγκλέσιας θέλει οι Podemos να συμμετέχουν σ' έναν κυβερνητικό συνασπισμό, μια ιδέα που ο Σάντσεθ μέχρι στιγμής απορρίπτει.
Η Αντριάνα Λάστρα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, δήλωσε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «της ξεκάθαρης εντολής μας από τις εκλογές να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση».
Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, τον Άλμπερτ Ριβέρα, και με τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο.
Το PSOE κέρδισε 123 έδρες τον Απρίλιο και το Podemos 42. Το άθροισμα των εδρών τους είναι μικρότερο από τις 176 έδρες που χρειάζονται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μικρότερα περιφερειακά κόμματα θα μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά, όμως αυτό θα απαιτήσει περισσότερες συνομιλίες, με τη συμμετοχή ενδεχομένως των καταλανών ηγετών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.