Ο αναλυτής κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε μια υπόθεση την οποία καταγγέλλει ως κατασκευασμένη
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση της σύλληψης του δημοσιογράφου Γκολουνόφ και πως η υπόθεση αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τόσο εντός όσο και εκτός της Ρωσίας με την σύλληψη του γνωστού Ρώσου ερευνητή δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ, ο οποίος κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε μια υπόθεση την οποία καταγγέλλει ως κατασκευασμένη και η οποία έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης.
Η δήλωση αυτή του Κρεμλίνου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων που έγιναν, έδειξαν ότι ο Γκολουνόφ δεν έχει σχέση με χρήση ναρκωτικών, ενώ η ίδια η αστυνομία παραδέχθηκε ότι οι φωτογραφίες που δημοσίευσε, τις οποίες παρουσίασε ως προερχόμενες από τον τόπο του εγκλήματος και οι οποίες εικονίζουν ένα αληθινό εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών, δεν είχαν τραβηχτεί στο σπίτι του δημοσιογράφου, πράγμα που ενίσχυσε περαιτέρω τις υποψίες για χειραγώγηση της υπόθεσης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η αστυνομία παραδεχόμενη ότι έκανε λάθος με τις φωτογραφίες αυτές, είπε ότι «τα λάθη είναι πιθανά». «Λάθη κάνουν και οι δημοσιογράφοι, όταν γράφουν διάφορα θέματα. Και μάλιστα πολλά», ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου όταν ρωτήθηκε αν κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη του Κρεμλίνου προς το υπουργείο Εσωτερικών μετά το περιστατικό αυτό. Παράλληλα ο Πεσκόφ δήλωσε ότι στην υπόθεση Γκολουνόφ το Κρεμλίνο έχει ως αφετηρία την επίσημη πληροφόρηση του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά την υπόθεση του δημοσιογράφου που πήρε μεγάλη δημοσιότητα, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε ενημερωθεί για την υπόθεση την Παρασκευή 7 Ιουνίου, όταν βρίσκονταν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Το Κρεμλίνο», είπε ο Πεσκόφ, «δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάσει την υπόθεση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπόθεση αυτή πήρε μια αρκετά μεγάλη δημοσιότητα, φυσικά και θα την παρακολουθούμε προσεκτικά σε όλες τις λεπτομέρειες». «Ξεκινάμε επίσης από το ότι παραμένουν μια σειρά ζητήματα, που πρέπει να αποσαφηνιστούν», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο μεταξύ η επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα ενημέρωσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την υπόθεση του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ.
Ο διευθυντής σύνταξης του ιστότοπου Meduza Ιβάν Καλπακόφ δήλωσε σήμερα ότι η αποφυλάκιση του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ και η απόφαση να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ήταν επιτυχία της καμπάνιας που έγινε κατά της παράνομης σύλληψη του. Επίσης η διευθύντρια σύνταξης του RT (Russia Today) Μαργαρίτα Σιμονιάν εξέφρασε, με δήλωση της, την αλληλεγγύη της προς τον Γκολουνόφ και ζήτησε από τις αρχές να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις που έχει η κοινωνία για την υπόθεση. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα φάνηκε να παίρνει θέση υπέρ του δημοσιογράφου καθώς στην σελίδα της στο Facebook παραπέμπει σ' έναν σύνδεσμο, που δείχνει ότι οι φωτογραφίες τις οποίες έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία με θέμα το εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών προέρχονται από άλλον χώρο και όχι από το διαμέρισμα του δημοσιογράφου.
Εξαντλήθηκαν τα φύλλα των τριών εφημερίδων που κυκλοφόρησαν με τίτλο «Είμαι/είμαστε όλοι Ιβάν Γκολουνόφ»
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει ότι στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη εξαντλήθηκαν όλα τα φύλα των εφημερίδων Kommersant, Vedomosti και RBK, που κυκλοφόρησαν με το ίδιο πρωτοσέλιδο σε υποστήριξη του ρώσου ερευνητή δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ, ο οποίος κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε μια υπόθεση την οποία καταγγέλλει ως κατασκευασμένη και η οποία έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης.
Το πρακτορείο Interfax επισημαίνει ότι πολλοί πωλητές σε σημεία πώλησης εφημερίδων δήλωσαν ότι δεν θυμούνται παρόμοιο περιστατικό που να εξαντλήθηκαν τα φύλλα των εφημερίδων. Οι ανταποκριτές του πρακτορείου ανέφεραν ότι δεν βρήκαν αντίτυπα των εφημερίδων ούτε στα σημεία στα οποία διατίθενται δωρεάν, δηλαδή σε καφέ και σε εμπορικά κέντρα.
Στο μεταξύ οι διευθύνσεις πολλών ρωσικών μέσων ενημέρωσης ( Mediazone, Novaya Gazeta, Echo Mockvi, Dozd The Bell, RTV1, Snob ) ζητούν με επιστολές τους προς την αστυνομική διεύθυνση της Μόσχας, το υπουργείο Εσωτερικών, την Ανακριτική Επιτροπή και τη γενική εισαγγελία να πραγματοποιήσουν ελέγχους στους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην σύλληψη του Γκολουνόφ, να διευκρινίσουν γιατί δεν του επέτρεψαν να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του, γιατί δεν κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες και γιατί δεν έκαναν έγκαιρα τις βιοχημικές αναλύσεις που μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητα του.
Εκτός των άλλων ζητούν από τις αρχές να διευκρινίσουν με βάση ποιες κατηγορίες ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Γκολουνόφ και γιατί η αστυνομία έδειξε τις φωτογραφίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον δημοσιογράφο για να αποδείξει την ενοχή του.
Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Ιβάν Γκολουνόφ θα συνεχιστούν με βάρδιες έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνση της Μόσχας , δήλωσε ο δημοσιογράφος της Novaya Gazeta, Ιλιά Αζάρ.
Οι διαμαρτυρίες θα γίνονται «κάθε βράδυ για αόριστο χρονικό διάστημα μέχρι να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος», δήλωσε ο Αζάρ προσθέτοντας ότι όποιος θέλει μπορεί να διαμαρτυρηθεί μόνος του κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως έγινε και τις προηγούμενες μέρες.
Στο μεταξύ ο δημοσιογράφος Ιβάν Γκολουνόφ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι από τα ονόματα που αναφέρονται συχνότερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως γράφει ο ιστότοπος The Bell επικαλούμενος την εταιρεία μετρήσεων medialogia.
Στις 8 Ιουνίου στα μέσα ενημέρωσης υπήρχαν 4.857 αναφορές στο όνομα του Γκολουνόφ και στο όνομα του Πούτιν 4.868. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αναφορές στον Γκολουνόφ (177.578) ξεπέρασαν κατά 10% τις αναφορές στον Πούτιν (160.049).