Η Τουρκία είναι της άποψης ότι η νήσος της Κύπρου δεν μπορεί να δημιουργήσει ολοκληρωμένες ΑΟΖ
Ολόκληρη ανάλυση με χάρτες και επιχειρήματα για τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο φιλοξενεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu ημερομηνίας 26 Μαΐου 2019 σύμφωνα με το sigmalive.
Ακολουθεί μετάφραση από το απόσπασμα με τίτλο: «Tο διεθνές δίκαιο και η θέση της Τουρκίας».
Οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης όχι μόνο αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και αμφισβητούν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έξω από τη δυτική ακτή του νησιού. Εκτός από το Κυπριακό, η Τουρκία έχει δηλώσει ότι έχει νόμιμα και νόμιμα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16 '18 "E, όπως έχει καταχωρηθεί στον ΟΗΕ.
Στα νησιά παρέχεται περιορισμένη ή καθόλου επίδραση στη οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων εάν η θέση τους στρεβλώνει την ισότιμη οριοθέτηση. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τους παράνομους ισχυρισμούς της ΑΟΖ των Ελληνοκυπρίων.
Η Τουρκία είναι της άποψης ότι η νήσος της Κύπρου δεν μπορεί να δημιουργήσει ολοκληρωμένες ΑΟΖ με βάση τις απλοποιημένες μεθόδους οριοθέτησης της ισοτιμίας δυτικά του νησιού, καθώς στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Πράγματι, η θεμελιώδης αρχή Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών (MBD) επιτυγχάνει μια δίκαιη λύση. Βάσει αυτής της αρχής, λαμβανομένων υπόψη των γεωγραφικών και άλλων συναφών συνθηκών, τα νησιά μπορούν να τύχουν ειδικής μεταχείρισης, όσον αφορά την MBD. Σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία, αυτή η ειδική μεταχείριση μπορεί να είναι μερική ή να μην έχει αποτέλεσμα στην παραγωγή ΑΟΖ ή ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, εάν η παρουσία των νήσων στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση.
Η Τουρκία υπογραμμίζει ότι μια τελική πρωτοβουλία για την οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ρυθμιστεί μόνο μέσω συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου και της δίκαιης αρχής.
Στο πνεύμα αυτό, η Τουρκία συνήψε συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την «ΤΔΒΚ» (όπως αποκαλεί το ψευδοκράτους) το 2011 με βάση δίκαιες αρχές. Επιπλέον, με βάση τα εγγενή τους δικαιώματα ως συνιδιοκτήτες του νησιού, η κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» χορήγησε άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Turkish Petroleum γύρω από το νησί, ανταποκρινόμενη στις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι είναι έτοιμη να συμβάλει σε μια δίκαιη, δίκαιη και ειρηνική λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στη σταθερότητα ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου.
Μονομερείς ενέργειες που αγνοούν την Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι στην Ε. Μεσογειακή καταδικασμένοι να αποτύχουν
Το άρθρο του Anadolu αναφέρει πως οι μηχανισμοί ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικοί. «Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία είναι στην πραγματικότητα κλειδί για την επιτυχία οποιουδήποτε μέσου συνεργασίας, δεδομένου ότι έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακούς πόρους.
Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ανεύθυνα δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να αποφύγει την διατάραξη της σταθερότητας της περιοχής παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων στο νησί και εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένει, στις μονομερείς δραστηριότητές της στην περιοχή.
Το μόνο συνετό είναι όπως τα τρίτα μέρη διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η Τουρκία θέλει να δει την ενέργεια ως κίνητρο για την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού και την ειρήνη στην περιοχή σε ευρύτερη κλίμακα και όχι ως καταλύτης για περαιτέρω εντάσεις.
Όσον αφορά τις μονομερείς ελληνοκυπριακές δραστηριότητες υδρογονανθράκων, το άρθρο καταλήγει τονίζοντας ότι είναι σαφές πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων καθώς και τα δικά της. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων του Turkish Petroleum εντός των περιοχών άδειας της «ΤΔΒΚ», καθώς και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, θα συνεχιστούν με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις