Mη επανδρωμένα δεύτερης γενιάς από την Άγκυρα
Όχι μόνο τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη-drones έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη, προκειμένου να ενισχύσουν ομάδες της Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που μάχονται εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία της Χαλίφα Χαφτάρ σύμφωνα με το sigmalive.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ο Khaled al-Meshri, πρόεδρος του ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης, ο οποίος ανέφερε ότι το GNA είχε αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα τροποποίησε για να αντιμετωπίσει τα πολεμικά αεροσκάφη του Χαφτάρ, σύμφωνα με τη βρετανική Independent.
Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια στην αξιοποίηση των drones, τα οποία αξιοποιεί σε πολλά μέτωπα. Η Άγκυρα αποτελεί τον παγκόσμιο πρωτοπόρο οπλισμένων drones, γεγονός που την τοποθετεί ανάμεσα στις πιο τεχνολογικά προηγμένες χώρες του κόσμου σε αυτό το επίπεδο.
Mη επανδρωμένα δεύτερης γενιάς
Η Τουρκία έχει εισέλθει στη δεύτερη εποχή των drones και ανταγωνίζεται τώρα τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ο πιο παραγωγικός παίκτης με δολοφονικά χτυπήματα drones στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Intercept.
Οι άλλες χώρες που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σκοτώσει άτομα με πυροβόλα όπλα drones είναι το Ισραήλ, το Ιράκ και το Ιράν. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία κατά του ISIS στη Συρία και κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και το Ιράν, αλλά και κατά των μαχητικών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.
Σμήνη στο Αιγαίο
Το τελευταίο διάστημα, «σμήνος» από μικρά και φθηνά µη επανδρωμένα αεροσκάφη «made inTurkey» «εισβάλλουν» στο Αιγαίο, µε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να εξαναγκάζεται σε απογείωση F-16 µε διόλου ευκαταφρόνητο κόστος συντήρησης και δυσβάστακτο κόστος σε καύσιμα, για να τα αναχαιτίσει. Η εφημερίδα «Yeni Şafak», προπαγανδιστικό όργανο στην υπηρεσία του Ερντογάν, κυκλοφόρησε στις 2 Μαρτίου µε κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα στο πλαίσιο του οποίου υποστηρίζεται ότι «η χρήση µη επανδρωμένων αεροσκαφών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο». Στο Αιγαίο, µη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, άλλα από φρεγάτες και άλλα από χερσαίες «βάσεις», έχουν προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, πετώντας σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο «πατέρας» των drones
«Πατέρας» του τουρκικού προγράμματος των δολοφονικών drones θεωρείται ο Selçuk Bayraktar. Το 2005, ο ίδιος έπεισε μια ομάδα Τούρκων αξιωματούχων να παρακολουθήσουν μια μικρή επίδειξη ενός drones που κατασκεύασε ο ίδιος. Ο 26χρονος είχε σπουδάσει ηλεκτρολογία στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Τουρκίας, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας και ήταν διδακτορικός φοιτητής στο MIT.
Στην Τουρκία, η οικογένειά του κατείχε μια εταιρεία με όνομα Bayraktar Makina, που αρχικά παρήγαγε εξαρτήματα αυτοκινήτων ως μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να κατασκευάζει αυτοκίνητα στην εγχώρια αγορά. Μέχρι τη δεκαετία του 2000, η εταιρεία είχε αρχίσει να επικεντρώνεται στα μη επανδρωμένα οχήματα. Μέχρι το 2007, ο Bayraktar είχε εγκαταλείψει τις διδακτορικές του σπουδές στο MIT και επέστρεψε να εργαστεί σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Τουρκία.
Τα επόμενα χρόνια η Τουρκία απέκτησε πρόγραμμα drone, που αναπτύχθηκε από την τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ο Selcuk Bayraktar, υιός του Makina, παντρεύτηκε την κόρη του Ερντογάν Εμινέ. Ο Bayraktar εργάστηκε στις κατώτερες τάξεις του στρατού, και το 2015 οι έρευνές του ολοκληρώθηκαν, αφού πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη επίδειξη του πιο εξελιγμένου drone του, του TB2, που τράβηξε την προσοχή των στρατιωτών της Τουρκίας.
Το TB2 αποτελεί τώρα τη ραχοκοκαλιά των εναέριων επιχειρήσεων της Άγκυρας. Μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο 24.000 ποδιών για πάνω από 24 ώρες. Τα περισσότερα από 75 TB2 που χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές δυνάμεις σήμερα πετούν συνολικά περίπου 6.000 ώρες τον μήνα και έχουν μετατραπεί σε ένα παίκτη αλλαγής παιχνιδιού για την εκστρατεία εναντίον του PKK της Τουρκίας.
Έρχεται ο Ασπρογέρακας
Την ίδια ώρα, η κρατική εταιρεία της Τουρκίας, η Turkish Aerospace Industries, σχεδιάζει να αναπτύξει το πρώτο υπερηχητικό drone της χώρας, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας. Η TAI παρουσίασε το «Aksungur» drone (Ασπρογέρακας στα ελληνικά) νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη. Το Aksungur είναι ένα νέο drone, το οποίο φέρεται να φτάνει τη μέγιστη ταχύτητα των 180 χλμ/ώρα.
Η ΤΑΙ σχεδίασε, ανέπτυξε και δημιούργησε το Anka, το πρώτο μη επανδρωμένο (UAV) εγχώριας παραγωγής της Τουρκίας. Η TAI κατασκευάζει εξαρτήματα αεροσκαφών για Airbus, Lockheed Martin και Boeing, με ετήσιες εξαγωγές αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι συνεργάτης του πολυεθνικού προγράμματος Joint Strike Fighter, το οποίο είναι υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., το οποίο κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος F-35.
Αντιμετώπιση drones
Επιπλέον, η τουρκική κατασκευαστική αμυντική εταιρεία Roketsan έχει αποκαλύψει το πρώτο του τοπικά ανεπτυγμένο όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας (DEW) Alka, που μπορεί να καταστρέψει ή να απενεργοποιήσει εχθρικά drones. Παρουσιάζοντας το Άλκα στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας 2019 (IDEF '19), η Roketsan δήλωσε ότι το οπλικό σύστημα αναπτύχθηκε ως απάντηση της πρόσφατης κλιμάκωσης των επιθέσεων με drones εναντίον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας κ. Uğur Kayasal, το Alka είναι εξοπλισμένο τόσο με λέιζερ όσο και με ηλεκτρομαγνητικά συστήματα, για να καταστρέψει ή να απενεργοποιήσει ta drones και άλλα παρόμοια αεροσκάφη.