Ο Κόρμπιν διέκοψε τις συνομιλίες με την Μέι
Το ταραχώδες διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε πάλι σε περιδίνηση σήμερα, καθώς το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα κήρυξε τον τερματισμό των διακομματικών συνομιλιών, στο λυκόφως της ηγεσίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Σχεδόν 3 χρόνια αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε με ποσοστό 52% έναντι 48% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, είναι ακόμα αβέβαιο, πώς, πότε ή εάν θα εγκαταλείψει ποτέ το ευρωπαϊκό κλαμπ του οποίου έγινε μέλος το 1973. Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης είναι πλέον η 31η Οκτωβρίου. Οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ των Συντηρητικών της Μέι και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία, μερικές ώρες αφού η Μέι συμφώνησε χθες να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της στις αρχές Ιουνίου.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απέστειλε σήμερα επιστολή στη Μέι, ενημερώνοντάς την ότι οι συνομιλίες «προχώρησαν όσο μακριά μπορούσαν» λόγω της «αυξανόμενης αδυναμίας και αστάθειας» της κυβέρνησης. Ο Κόρμπιν δήλωσε, ότι η κυβέρνηση της Μέι έχει γίνει ασταθής και η εξουσία της έχει διαβρωθεί, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην «ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την όποια συμφωνία συμβιβασμού». Δήλωσε, ότι το κόμμα θα αντιταχθεί στη συμφωνία της Μέι που έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές, όταν αυτή κατατεθεί και πάλι στο κοινοβούλιο.
Τα χέρια της Μέι είναι δεμένα, γνωρίζοντας ότι το να κάνει συμβιβασμούς με τους Εργατικούς θα προκαλέσει μένος στο διχασμένο της κόμμα. Οι Εργατικοί φοβούνται, ότι οι όποιοι συμβιβασμοί σε θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα ακυρωθούν από τον διάδοχο της Μέι.
Η δαιδαλώδης κρίσης της Βρετανίας για το Brexit έχει συνταράξει συμμάχους και εχθρούς, και με το αδιέξοδο στο Λονδίνο η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από επιλογές όπως η έξοδος με συμφωνία, η έξοδος άνευ συμφωνίας, οι εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Το αδιέξοδο του Brexit είναι απίθανο να επιλυθεί άμεσα.
Η Μέι θέτει προς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου το «Νομοσχέδιο (της Συμφωνίας Αποχώρησης από την) Ευρωπαϊκή Ένωση» αν και οι αποστάτες στο ίδιο της το κόμμα έχουν δεσμευθεί να το καταψηφίσουν. Τότε εκείνη πρέπει να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την εκλογή διαδόχου της.