«Θα είχε ακούσει τη γνώμη των φίλων της να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού, αν την είχαν προτρέψει να το κάνει;»
Μαλαισιανοί βουλευτές ζήτησαν σήμερα από τις αρχές να ερευνήσουν τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μία έφηβη αυτοκτόνησε έπειτα από δημοσκόπηση που έκανε μεταξύ των φίλων της στο Instagram για το αν θα πρέπει να βάλει η ίδια τέλος στη ζωή της.
Η αστυνομία του Σαραούακ στην ανατολική Μαλαισία ανακοίνωσε ότι ένα 16χρονο κορίτσι, του οποίου το όνομα δεν έχει δημοσιοποιηθεί, έκανε μια δημοσκόπηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης θέτοντας το ερώτημα: «Πολύ σοβαρό, βοηθήστε με να επιλέξω Ζ/Θ», λίγες ώρες προτού πηδήξει από την ταράτσα κτιρίου στις 13 Μαΐου.
«Σύμφωνα με στενή φίλη του θύματος, τα αρχικά Ζ/Θ σήμαιναν “Ζωή/ Θάνατο”», επεσήμανε ο αστυνομικός Αϊντίλ Μπολχασάν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Borneo Post.
Το 69% των φίλων του κοριτσιού στο Instagram επέλεξαν το «Θ», πρόσθεσε.
Ο Ραμκαρπάλ Σινγκ, δικηγόρος και μέλος του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι όσοι ψήφισαν το «Θ» θα πρέπει να θεωρηθούν ένοχοι για παρακίνηση σε αυτοκτονία και ζήτησε από τις αρχές να ερευνήσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο της κοπέλας.
«Θα ήταν ζωντανό το κορίτσι σήμερα αν η πλειοψηφία των φίλων της στο Instagram την είχαν αποθαρρύνει να αυτοκτονήσει;», διερωτήθηκε σε ανακοίνωσή του. «Θα είχε ακούσει τη γνώμη των φίλων της να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού, αν την είχαν προτρέψει να το κάνει;».
Βάσει της νομοθεσίας της Μαλαισίας όσοι καταδικάζονται για υποκίνηση σε αυτοκτονία ανηλίκου μπορούν να καταδικαστούν έως και σε 20 χρόνια κάθειρξη.
Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Μαλαισίας Σίεντ Σαντίκ Σίεντ Άμπντουλ Ράχμαν ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών και των ψυχολογικών προβλημάτων μεταξύ των νέων θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
«Είναι πολύ θλιβερό που χάθηκε με αυτό τον τρόπο η ζωή ενός νέου», τόνισε.
Τον Φεβρουάριο το Instagram απαγόρευσε τις εικόνες και το περιεχόμενο που σχετίζεται με τον αυτοτραυματισμό από την πλατφόρμα του, επικαλούμενο την ανάγκη να φροντίσει για την ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών του.
Οι αλλαγές έγιναν μετά την πίεση που ασκήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης από τους γονείς μιας Βρετανίδας εφήβου οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το γεγονός ότι η κόρη τους ακολουθούσε λογαριασμούς στο Instagram που αναφέρονταν στον αυτοτραυματισμό οδήγησε στην αυτοκτονία της το 2017.