Τσαβούσογλου για ένταλμα σύλληψης προσωπικού «Πορθητή»: Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές στέλνουμε και δεύτερο γεωτρύπανο
Με την συνοδεία και πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα μιας φρεγάτας συνεχίζει την παρουσία του το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με το Haberturk και άλλα τουρκικά ΜΜΕ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα συνοδεύει και το Barbaros και τον Πορθητή.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Πράγματι το Barbaros συνοδεύεται από την πρώτη στιγμή από μια πυραυλάκατο ενώ στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το Πορθητής σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr, περιπολεί μια φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Να υπενθυμίσουμε πως δίπλα στο Πορθητής βρίσκονται και τα δύο συνοδά του σκάφη ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την κάθοδο του Πορθητή στην Κυπριακή ΑΟΖ ως «δεύτερη εισβολή».
Η Κυπριακή Δημοκρατία μάλιστα προχθές προχώρησε στην διαδικασία να εκδώσει απόφαση και να αποστείλει στην Europol διεθνές ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή» που διεξάγει παράνομες εργασίες και εμπλέκεται στις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «εμείς αυτού του είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον, η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή», ανέφερε.
Ο Αναστασιάδης θέτει ενώπιον των κρατών της ΕΕ την τουρκική προκλητικότητα
Την κατάσταση με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας θα θέσει ενώπιον των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με το philenews.com.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος ερωτηθείς για το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία που θα γίνει αύριο και στο οποίο θα συμμετάσχει είπε ότι «στόχος μου είναι να αναπτύξω στα 27 ηγέτες των κρατών μελών την όλη κατάσταση παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας».
«Η Τουρκία θα μπει σε οριοθετημένη περιοχή-Δοκιμάζει τη δύναμή»
Για την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας μίλησαν στο sigmalive, οι Διεθνολόγοι - αναλυτές Πάμπος Χρυσοστόμου και Πέτρος Ζαρούνας.
Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Χρυσοστόμου, η περιοχή την οποία επέλεξε η Τουρκία να προκαλέσει, ήταν ένας από τους στόχους στους οποίους αναμενόταν να «χτυπήσει» η Τουρκία.
Το επόμενο βήμα της Τουρκίας, όπως είπε, φέρεται να είναι η εισβολή της σε περιοχή της οριοθετημένης Αποκλειστικής Ζώνης της Κύπρου, περιοχή η οποία δεν οροθετήθηκε αλλά ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σημείωσε.
Η Τουρκία, τόνισε παράλληλα, προέβη ξεκάθαρα σε εισβολή, καθώς εισέβαλε σε περιοχή που δεν της ανήκει, υπάρχει κατοχή της περιοχής αυτής και με την επιχείρηση του γεωτρύπανου δημιουργούνται τετελεσμένα. Σε περίπτωση, μάλιστα, που εντοπιστεί και Φυσικό Αέριο, πλέον θα είναι προτετελεσμένο.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ζαρούνας σημείωσε πως εκεί που επέλεξε η Τουρκία να εισβάλει, είναι η περιοχή που η χώρα διεκδικεί ως τμήμα της δικής της υφαλοκρηπίδας.
Επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης εκεί, στο σημείο αυτό, είπε, έχουμε μια εν δυνάμει ΑΟΖ.
Πρέπει, τόνισε, να αρχίσει η διαδικασία οριοθέτησης.
Η Τουρκία εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε περίοδο παγκόσμιας ρευστότητας και θεωρεί ότι μπορεί να αναδειχθεί και δεν ξέρει τα όρια της δύναμής της, αλλά τα δοκιμάζει και έτσι θα κάνει και στην Κύπρο, σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία κάνει εκβιασμό και θέλει να ξαναμπεί στην εξίσωση, από την οποία έχει βγει.
Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι θα επιχειρήσει πλέον και σε οριοθετημένη περιοχή.
Τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο πως εκ των προτέρων δεν έγινε κατορθωτή η αποτροπή της Τουρκίας, όσα σχεδιάστηκαν, σημείωσε, δεν λειτούργησαν σε αποτελεσματικό βαθμό και όσα έγιναν εκ των υστέρων δεν είναι για να αποτρέψουν την Τουρκία, αλλά να την αναγκάσουν, αν μπορούν, να τερματίσει την παράνομη ενέργεια.
Είναι θετικό, είπε, ότι υπήρξαν τοποθετήσεις υποστήριξης προς την Κύπρο, αλλά όλα αυτά δεν δημιουργούν κόστος. Δεν πρέπει, είπε, να πανηγυρίζουμε: «Η δήλωση των Αμερικανών ήταν σχεδόν ουδέτερη, καθώς κάνει λόγο για συνδιαχείριση».
Για να μπορέσει να αναστείλει τις ενέργειές της η Τουρκία, θα πρέπει να έχει κόστος τέτοιο που να είναι μεγαλύτερο από το όφελός της.
Η ΕΕ, είπε, έχει τα εργαλεία για να αποτρέψει την Τουρκία, το ζήτημα είναι εάν έχει τη βούληση.