Οι εργαζόμενοι αισθάνονται καλύτερα και αυξάνεται η παραγωγικότητά τους
Κάθε Τετάρτη, όταν οι περισσότερες φίλες της βρίσκονται στη δουλειά τους, η Tiffany Schrauwen περνάει την ώρα της παίζοντας τένις. Θα αναρωτηθείτε «πήρε άδεια από τη σημαία και δεν είναι στο γραφείο της;». Κι όμως, η project manager από τη Μελβούρνη απλά αξιοποιεί το ρεπό της Τετάρτης που έχει καθιερώσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ «Versa». Ένα τετραήμερο εργασίας με μισθό πέντε ημερών!
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν δύο «γεμάτες» ημέρες τη Δευτέρα και την Τρίτη και επιστρέφουν για άλλες δύο, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Κανένα meeting δεν προγραμματίζεται για την Τετάρτη, ωστόσο εάν κάποιος πελάτης χρειάζεται κάτι επειγόντως, οι υπάλληλοι θα σηκώσουν το τηλέφωνό τους.
Με σωστό προγραμματισμό, όλα γίνονται!
Όταν η Schrauwen ενημερώθηκε για το πλάνο της εταιρείας, ενθουσιάστηκε. Αν και στη συνέχεια ανησύχησε καθώς, ως project manager, ήταν ο βασικός κρίκος επικοινωνίας μεταξύ του προσωπικού και των πελατών οπότε θα έπεφτε σε αυτήν το βάρος των χαμένων «deadlines» ή της έλλειψης σωστής επικοινωνίας.
Όμως το προσωπικό της «Versa» αναδιοργάνωσε το εργασιακό τους οργανόγραμμα ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό. Έτσι, η Schrauwen κανονίζει να έχει ολοκληρώσει συγκεκριμένα «έργα» μέχρι το μεσοβδόμαδο διάλειμμα με αποτέλεσμα τα meetings της να είναι πιο στοχοπροσηλωμένα και να λείπουν οι στιγμές αδράνειας ή «φλυαρίας». Μάλιστα η εταιρεία ανά δύο εβδομάδες έχει καθιερώσει μία «ανασκόπηση» της δουλειάς που έχει (ή δεν έχει) δρομολογηθεί.
«Όλοι θέλουμε να πετύχει γιατί μας αρέσει αυτή η ελαστικότητα» αναφέρει η Schrauwen και καταλήγει: «εφόσον θέλω να κρατήσω τις Τετάρτες μου ελεύθερες, προετοιμάζω καλύτερα την εργασία μου».
Αύξηση της κερδοφορίας
Από τότε που καθιερώθηκε αυτή η πολιτική στην «Versa», τα έσοδα της Αυστραλιανής εταιρείας αυξήθηκαν κατά 46% ενώ τα κέρδη σχεδόν τριπλασιάστηκαν, αναφέρει η CEO και ιδρυτής της επιχείρησης, Kath Blackham. Χωρίς ωστόσο να αποδίδει αυτήν την κερδοφορία αποκλειστικά στο τετραήμερο της εργασίας αλλά στη συνολική απόδοση των εργαζομένων, την ποιότητα της δουλειάς τους και τη φήμη της εταιρείας που προσελκύει τους δυνητικούς της πελάτες ή συνεργάτες.
Την ίδια στιγμή όμως αποτελεί δικαίωση για την Blackham που έπρεπε να πείσει τους ιθύνοντες της εταιρείας να δοκιμάσουν την «εβδομάδα χωρίς Τετάρτες» έστω αν είχε δεσμευτεί να επιστρέψουν στο πενθήμερο, σε περίπτωση αποτυχίας: «Αυτό που ήθελα να καταδείξω ήταν ότι σε επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες βασίζονται στην εξαντλητική και πολύωρη εργασία νέων ανθρώπων, θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν εφαρμόζαμε πρωτοποριακές ιδέες» σημειώνει η Blackham.
Περισσότερη ξεκούραση, περισσότερη παραγωγικότητα
Ένα μεσοβδόμαδο διάλειμμα, δίνει την ευκαιρία στο προσωπικό να πάει στο γυμναστήριο, να ασχοληθεί με τις δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά και τα φιλικά του πρόσωπα, τα χόμπι του ή να χαλαρώσει απλά βλέποντας ταινίες στον καναπέ! Το αποτέλεσμα είναι να μην «εφευρίσκονται» ημέρες «αδιαθεσίας», το προσωπικό είναι ικανοποιημένο και η δουλειά προχωράει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.
Το αίσθημα της «παραγωγικότητας» που έχει ο εργαζόμενος τις Δευτέρες μετά από ένα σαββατοκύριακο ξεκούρασης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Blackham να «σπάσει» την εβδομάδα σε δύο «μίνι-εβδομάδες» από το να δημιουργήσει ένα μακρύτερο σαββατοκύριακο. Επίσης, θεώρησε ότι το να αποφασίσει ο κάθε εργαζόμενος ποια μέρα θα παίρνει ρεπό, θα δημιουργούσε μπέρδεμα στους πελάτες και θα ήταν άκρως αντιπαραγωγικό.
Το επιβεβαιώνει και ο καθηγητής ανθρώπινου δυναμικού του πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, Jarrod Haar: «Το ρεπό της Τετάρτης σημαίνει ότι επιστρέφεις την Πέμπτη και νιώθεις πιο παραγωγικός».
Το ζήτημα της πενθήμερης εργασίας
Από τον Χένρι Φορντ ιδρυτή της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας που ήταν πρωτοπόρος στο ρεπό του σαββατοκύριακου στους εργάτες του, πίσω στο 1926, φτάσαμε σχεδόν έναν αιώνα μετά και το ζήτημα της πενθήμερης εργασίας είναι ξανά στο επίκεντρο.
Η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών σε συνεργασία με κόμματα και εργατικά συνδικάτα. Επίσης στη Σουηδία σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί εταιρείες να προσφέρουν μικρότερες ημέρες (σε ώρες) ή εβδομάδες (σε ημέρες) με ανάμεικτα αποτελέσματα. Ακόμα και στις ΗΠΑ, η αλυσίδα fast food Shake Shack λάνσαρε την τετραήμερη εργασία ως απάντηση στις σφιχτές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
To «αντιπαράδειγμα» της εβδομαδιαίας εργασίας με μειωμένες ώρες έρχεται από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας όπου η εξάωρη εργασία σε δημόσια κλινική ναι μεν αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αντιστοίχως όμως αύξησε και τα έξοδα καθώς χρειάστηκε η πρόσληψη προσωπικού για να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούνταν.
Η σημασία της «ευελιξίας»
Σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρξαν start-up εταιρείες που δοκίμασαν το τετραήμερο αλλά μετά επέστρεψαν στην «γεμάτη» εβδομάδα καθώς διέκριναν πτώση στην ανταγωνιστικότητά τους. Ωστόσο όπως επισημαίνει η Blackham, άλλοι επικεφαλής εταιρειών ενώ τους ενθαρρύνουν στο project του «ρεπό της Τετάρτης» εντούτοις πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε να είναι λειτουργικό στις δικές τους επιχειρήσεις. Ωστόσο δεν είναι μόνο ζήτημα «δουλειάς» καθώς η αλλαγή στους χρόνους εργασίας δημιουργεί και ευρύτερες αλλαγές, προς το καλύτερο: «Ένας στους πέντε εργαζομένους μας πάσχουν από ψυχικό στρες. Το μεσοβδόμαδο ρεπό δεν λειτουργεί στη μείωση των εξόδων τους για ζητήματα υγείας; Αν ο γονιός περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του, δεν εξοικονομεί χρήματα από άλλες δραστηριότητες; Ομοίως και με την κίνηση στους δρόμους και την επίδραση στο περιβάλλον» σημειώνει ο Andrew Barnes, CEO και ιδιοκτήτης της Perpetual Guardian με έδρα τη Νέα Ζηλανδία.
Ο συνδυασμός καριέρας και οικογενειακής ζωής, πρέπει να εξασφαλίζεται σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. «Κανείς δεν θα έπρεπε να παλεύει για την ευελιξία, θα πρεπε να είναι δεδομένη» καταλήγει η Blackham.