Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας απέπεμψε ακόμη μια υποψήφια από το κόμμα του εξαιτίας ισλαμοφοβικών σχολίων
Εν μέσω εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών αυτού του μήνα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι απαίτησε από μια υποψήφια να αποχωρήσει από το κόμμα του, τους Φιλελεύθερους, εξαιτίας ισλαμοφοβικών σχολίων της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η Τζέσικα Ουίλαν είναι το τρίτο στέλεχος των Φιλελεύθερων που αποπέμφθηκε από το κόμμα μέσα σε μία εβδομάδα εξαιτίας προσβλητικών μηνυμάτων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μόρισον τόνισε ότι οι αναρτήσεις της, ανάμεσά τους και μία για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αντίκεινται προς τις θέσεις των Φιλελεύθερων.
«Είτε μετανιώνει και λυπάται γι' αυτές είτε όχι (...) δεν θα έχουμε μια υποψήφια σαν αυτή», τόνισε ο Μόρισον απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Βικτόρια, όπου συνεχίζει την εκστρατεία του ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 18ης Μαΐου.
Η Ουίλαν, η οποία θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο, καθώς η παραίτησή της ανακοινώθηκε αφού άρχισε η ψηφοφορία εκ των προτέρων, ανέφερε πως οι αναρτήσεις της ήταν «ανάρμοστες» και προέτρεψε τους ψηφοφόρους στην περιφέρειά της να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος, του ήσσονος εταίρου της κυβέρνησης συμμαχίας του Μόρισον.
Παρά την αυστηρή στάση που επέδειξε ο Μόρισον, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως οι Φιλελεύθεροι μπορεί να χάσουν ψήφους.
«Υπάρχει μια περιθωριακή μερίδα υποστηρικτών του κόμματος που έχει ακροδεξιές απόψεις. Αυτό θα πλήξει τη δημοφιλία του σε ορισμένες περιοχές της χώρας», έκρινε ο Πίτερ Τσεν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Ο Μόρισον έχει αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις για τη σκληρή ρητορική της κυβέρνησής του για τη μετανάστευση, την ασφάλεια των συνόρων και το πώς αντιμετωπίζει την πολυπολιτισμικότητα, ειδικά μετά τη σφαγή δεκάδων μουσουλμάνων μέσα σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία τον Μάρτιο.
Ένας Αυστραλός ρατσιστής προσάγεται σε δίκη για 50 ανθρωποκτονίες, ενώ το μακελειό προκάλεσε αγανάκτηση στους πολίτες και απέχθεια έναντι των πολιτικών που προβάλλουν ακροδεξιές θέσεις.
Παρ' όλ' αυτά, η δημοσκόπηση που θεωρείται η πιο αξιόπιστη από τους αναλυτές κατέδειξε πως η συμμαχία Φιλελεύθερων-Εθνικού Κόμματος μειώνει τη διαφορά από το κεντροαριστερό κόμμα των Εργατικών.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll για λογαριασμό της εφημερίδας The Australianκατέδειξε ότι το προβάδισμα της αντιπολίτευσης έναντι της συμμαχίας της συμπολίτευσης είναι πλέον μόλις 2 εκατοστιαίες μονάδες, με το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου στο 51% έναντι 49% αφαιρουμένων των υπολοίπων κομμάτων.
Η κυβέρνηση του Μόρισον βρισκόταν οκτώ μονάδες πίσω από τους Εργατικούς (46% έναντι 54%) τον Μάρτιο, πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.
Η εκστρατεία των Φιλελεύθερων έδωσε την περισσότερη έμφαση στην οικονομική και τη φορολογική πολιτική, ωστόσο πολλοί νέοι ψηφοφόροι στην Αυστραλία αντιδρούν εξαιτίας του ότι ούτε η συμπολίτευση ούτε οι Εργατικοί δεν ανέλαβαν και δεν υπόσχονται πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Φοιτητές διαδήλωσαν μπροστά στα γραφεία των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ζητώντας να επιβληθούν αυστηρότερα όρια στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.