Μετατρέπονται σε γκαράζ
Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης καταφυγίων/χώρων προστασίας που δύνανται να χρησιμοποιηθούν από το κοινό σε περιπτώσεις εχθροπραξιών αντιμετωπίζει η Πολιτική Άμυνα στην Κύπρο σύμφωνα με το philenews.com.
Γεγονός που οφείλεται και στην απουσία νομοθεσίας που να υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες κατοικιών να διατηρούν τους χώρους αυτούς ως καταφύγια. Τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Άμυνας, υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, επιβεβαιώνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα μόλις 1.641 καταφύγια που έχουν χαρακτηρισθεί ως δημόσιοι χώροι, τα οποία καλούνται να προστατέψουν πληθυσμό πέραν των 800.000 κατοίκων. Υπάρχουν άλλα 596 καταφύγια τα οποία είναι ιδιωτικά και προσφέρονται για αποκλειστική χρήση από τους ιδιοκτήτες τους. Το ποσοστό κάλυψης των υφιστάμενων καταφυγίων ανέρχεται μόλις στο 30% περίπου του συνολικού πληθυσμού.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 17/4/2019 κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα, η Πολιτική Άμυνα συνεχίζει τις προσπάθειες επισήμανσης και ένταξης υπογείων χώρων στο πρόγραμμα καταφυγίων, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που δυσκολεύουν το έργο αυτό όπως είναι η εθελοντική φύση του προγράμματος, η έλλειψη νέων αναπτύξεων που να αποδίδουν τέτοιους χώρους σε ήδη δομημένες περιοχές και η μη υποχρέωση των ιδιοκτητών να διατηρούν τους χώρους αυτούς ως καταφύγια, με αποτέλεσμα κάποιοι είτε να προχωρούν σε αλλαγή της χρήσης είτε και να μειώνουν τον διαθέσιμο χώρο.
Ως εκ τούτου, το καταφύγιο μπορεί να καταργηθεί από τον ιδιοκτήτη εφόσον αυτός το επιθυμεί. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, το πρόγραμμα ενόσω λειτουργεί με την εθελοντική προσφορά των πολιτών για διάθεση του χώρου τους θα παρουσιάζει αδυναμίες αφού πολλές περιοχές δεν διαθέτουν υπόγειους χώρους σε υφιστάμενα υποστατικά, ενώ παράλληλα παρατηρείται απροθυμία υπογραφής της σχετικής συμφωνίας των ιδιοκτητών με την Πολιτική Άμυνα.
Δημιουργία καταφυγίων από το 1999
Η δημιουργία καταφυγίων αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας άμαχων πολιτών για μικρή χρονική περίοδο σε περίπτωση εχθροπραξιών. Το πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων ξεκίνησε το 1999. Ενώπιον του κράτους υπήρξαν τότε δύο βασικές επιλογές: Η πρώτη αφορούσε στη δημιουργία υπόγειων καταφυγίων σε μεγάλους ανοικτούς χώρους που θα απαλλοτριώνονταν για τον σκοπό αυτό.
Η δεύτερη επιλογή αφορούσε στη δημιουργία καταφυγίων σε υφιστάμενους υπόγειους χώρους. Μετά από μελέτη, αποκλείστηκε η πρώτη επιλογή λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους.
Κατά το έτος 2000, η Πολιτική Άμυνα ανέλαβε την εφαρμογή του προγράμματος δημιουργίας καταφυγίων. Το πρόγραμμα λειτουργούσε με την επιχορήγηση των ιδιοκτητών/διαχειριστών για την ενίσχυση των χώρων με μεταλλικές κατασκευές, ενώ το έργο προωθείτο από πολιτικούς μηχανικούς και τεχνικούς που ήταν τοποθετημένοι στην Πολιτική Άμυνα.
Το εν λόγω πρόγραμμα ανεστάλη τον Ιούλιο του 2013 και επανεκκίνησε το 2015 με την τοποθέτηση ενός πολιτικού μηχανικού για τον συντονισμό του και έχουν δοθεί οδηγίες στην Πολιτική Άμυνα να προχωρήσει, αν χρειάζεται, και σε αγορά υπηρεσιών μηχανικών για τον σκοπό αυτό. Με βάση το νέο πρόγραμμα, δεν θα τοποθετούνται ενισχύσεις στους χώρους προστασίας αλλά θα επισημαίνονται μόνο ασφαλείς χώροι σε υφιστάμενα υπόγεια.
Σε σχέση με την ενίσχυση της Πολιτικής Άμυνας σε προσωπικό, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι φέτος έχει προκηρυχθεί η θέση του Υποδιοικητή της Πολιτικής Άμυνας και προ ημερών έχουν ξεπαγώσει από τη Βουλή τρεις θέσεις λειτουργών Πολιτικής Άμυνας. Όσον αφορά στον χώρο φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, προωθείται, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η πρόσληψη προσωπικού για την Πολιτική Άμυνα μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με την πλήρωση των πιο πάνω θέσεων, αναμένεται ότι η Πολιτική Άμυνα θα αντιμετωπίσει τα άμεσα και πιεστικά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει, σημειώνει ο υπουργός.
Αναμένονται οχήματα εντός του 2019
Σε ό,τι αφορά στον στόλο οχημάτων της Πολιτικής Άμυνας, αναμένεται η παραλαβή 10 νέων διπλοκάμπινων οχημάτων εντός του 2019. Στο προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας διατίθεται προστατευτικός εξοπλισμός ανάλογα με το είδος της επιχείρησης στην οποία εμπλέκεται. Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δίδεται στα μέλη της Ομάδας Διάσωσης τα οποία επιχειρούν σε ερείπια και πυρκαγιές.