Είχε τοποθετηθεί λίγες ώρες νωρίτερα στο βόρειο κωδωνοστάσιο του ναού
Ζωτικής σημασίας στοιχεία για το τι προκάλεσε την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων μπορεί να περιέχει μια κάμερα, η οποία είχε εγκατασταθεί μόλις μερικές ώρες πριν την εκδήλωση της φωτιάς, σύμφωνα με μια γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει σκαλωσιές και διεξήγε εργασίες στον ναό.
Η εταιρεία Europe Echafaudage ήταν μία από τις πέντε εταιρείες, που είχαν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ύψους 90 μέτρων βέλους της Νοτρ Νταμ, το οποίο κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά. Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και βρίσκεται τώρα στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους, δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Εσκεναζί, εκπρόσωπος της Europe Echafaudage.
«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε 10 λεπτά αρχίζοντας από τις 2 μ.μ. της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε. Η καταστροφική πυρκαγιά σ' ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία της Γαλλίας προκάλεσε μεγάλη λύπη στη χώρα. Ο Πρόεδρος Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα στην προεδρία τους 300 πυροσβέστες και αστυνομικούς που κατέσβεσαν την πυρκαγιά. «Υπήρξατε το τέλειο παράδειγμα αυτού που οφείλουμε να είμαστε», δήλωσε ο Μακρόν απευθυνόμενος σ' αυτούς.
Μια τελετή για να τιμηθούν «αυτοί και αυτές που συνέβαλαν στη σωτηρία» της Παναγίας των Παρισίων θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) μπροστά στο Δημαρχείο του Παρισιού, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον ναό. Επίσης, αγρυπνία οργανώθηκε για απόψε, Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών, στη βασιλική της Σακρ-Κερ (Ιερά Καρδία) της Μονμάρτης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή όλη τη νύκτα.
Εξάλλου από διπλωματική πηγή έγινε σήμερα γνωστό, πως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα διορίσει έναν πρεσβευτή αρμόδιο για τη διεθνή πτυχή της ανοικοδόμησης της Νοτρ-Νταμ. Η θέση αυτή θα ανατεθεί στον Στανισλάς ντε Λαμπουλέ, 72 ετών, πρώην διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών (2002-2006) και πρώην πρεσβευτή της Γαλλίας στη Ρωσία (2006-2008) και στη συνέχεια στο Βατικανό (2008-2011), διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.
«Θα συνοδεύει τους μεγάλους ξένους δωρητές στο διάβημά τους», θα εξασφαλίσει έναν σύνδεσμό ανάμεσα στο γαλλικό κράτος και τους διεθνούς οργανισμούς όπως η UNESCO και «θα κινητοποιήσει ευρωπαϊκές εμπειρογνωμοσύνες που μπορεί να χρειαστούν», πρόσθεσε η πηγή.