Έντονη αντίδραση του φιλοκουρδικού HDP
To φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατηγόρησε τις εκλογικές αρχές της Τουρκίας ότι του έστησαν παγίδα με απόφαση που έλαβαν χθες Τετάρτη, με την οποία στερούν τη θητεία από ορισμένους από τους υποψηφίους του που κέρδισαν στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την 31η Μαρτίου στη χώρα.
Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) της Τουρκίας αποφάσισε χθες ότι δεν θα εγκρίνει την ανάληψη καθηκόντων, μολονότι κέρδισαν στις εκλογές, από όσους είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο δημόσιο βάσει του νομοθετικού διατάγματος, το οποίο είχε εκδοθεί στο πλαίσιο των εκτεταμένων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που εξαπέλυσαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DHA.
Στις περιπτώσεις αυτές, ο υποψήφιος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών θα ανακηρυχθεί νικητής και θα αναλάβει καθήκοντα, διευκρινίζει το DHA.
Σύμφωνα με το HDP, το μέτρο αυτό πλήττει πολλούς υποψηφίους του, οι οποίοι είχαν ωστόσο λάβει έγκριση από την εκλογική επιτροπή για να κατέβουν ως υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.
«Η YSK, η οποία είχε πει ότι (οι υποψήφιοι του HDP) μπορούσαν να κατέβουν ως υποψήφιοι, μας εξαπάτησε, μας έστησε παγίδα», καταγγέλλει το HDP στον λογαριασμό του στο Twitter.
Μια αξιωματούχος του HDP διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ότι η απόφαση αυτή της Εκλογικής Επιτροπής αφορά οκτώ υποψηφίους του κόμματος που εξελέγησαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο υποψήφιος του HDP στην περιοχή Μπαγκλάρ του Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος ήρθε πρώτος λαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των ψήφων. Ο υποψήφιος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με 25% των ψήφων, είναι αυτός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εξάλλου στην πλειονότητα των περιπτώσεων που οι υποψήφιοι του HDP χάνουν τις έδρες τους παρά τη νίκη τους στις εκλογές, αυτοί που έρχονται στη δεύτερη θέση είναι οι υποψήφιοι του AKP.
Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους σε δημόσιες υπηρεσίες και θεσμούς βάσει νομοθετικού διατάγματος που εκδόθηκε στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που εξαπολύθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, για την οποία η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Εκτός από τους φερόμενους ως υποστηρικτές του Γκιουλέν, οι εκκαθαριστικές αυτές επιχειρήσεις είχαν επίσης στόχο τους φιλοκουρδικούς κύκλους.
Το HDP, το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι συνδέεται με τους Κούρδους «τρομοκράτες», αποτελεί αντικείμενο αυστηρών μέτρων καταστολής από το 2016, με τη σύλληψη των συμπροέδρων του και εκλεγμένων του.
Πολλές δεκάδες δήμαρχοι του HDP απομακρύνθηκαν εξάλλου από τα καθήκοντά τους και αντικαταστάθηκαν από διοικητές που διόρισε το υπουργείο Εσωτερικών το 2016 και το 2017.
Εξάλλου πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Ερντογάν είχε απειλήσει να προσφύγει ξανά σε αυτήν τη μέθοδο και να αντικαταστήσει τους δημάρχους που κατηγορούνται ότι συνδέονται με την «τρομοκρατία».