Οι διαδηλωτές αντιδρούν στον διορισμό του Μπενσαλάχ ως προσωρινού προέδρου
Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων στη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο του Αλγερίου προκειμένου να διαλύσει χιλιάδες φοιτητές που διαμαρτύρονταν κατά του διορισμού του Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, προσκείμενου στον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ως προσωρινού προέδρου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και επτά εβδομάδες που η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει με τον τρόπο αυτό μια ειρηνική διαδήλωση φοιτητών στην καρδιά της αλγερινής πρωτεύουσας.
Η αστυνομία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε επίσης χρήση αντλιών νερού εναντίον των φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο Μεγάλο Ταχυδρομείο, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης στο Αλγέρι.
Παρά την επέμβαση της αστυνομίας, οι φοιτητές που φώναζαν «Μπενσαλάχ, φύγε!» και «Σύστημα φύγε!» εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι μπροστά στο εμβληματικό αυτό κτίριο στο κέντρο του Αλγερίου, περικυκλωμένοι από κλοιό αστυνομικών με εξάρτυση για την καταστολή διαδηλώσεων.
Η χώρα συγκλονίζεται από τις 22 Φεβρουαρίου από ένα πρωτοφανές και μαζικό κύμα αμφισβήτησης, που οδήγησε στην παραίτηση του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα στις 2 Απριλίου, έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία.
Ο Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους, της άνω βουλής του Κοινοβουλίου, ορίστηκε σήμερα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, προσωρινός πρόεδρος για διάστημα 90 ημερών.
Οι φοιτητές διαδηλώνουν κάθε Τρίτη πρωί, χωρίς επεισόδια, αφότου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης, προτού διαλυθούν μόνοι τους τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Οι Αλγερινοί που συνεχίζουν να διαδηλώνουν μαζικά κάθε Παρασκευή διεκδικώντας την αποχώρηση του «συστήματος» έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν να δουν τον Μπενσαλάχ, ηλικίας 77 ετών, να αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος και ευρύτερα την παραμονή των στελεχών του μηχανισμού που εγκαθίδρυσε ο Μπουτεφλίκα ως διαχειριστών της διαδικασίας της διαδοχής του.
Ακόμη και το κύριο άρθρο της κυβερνητικής εφημερίδας El Moudjahid, παραδοσιακού φορέα των μηνυμάτων της εξουσίας, εισηγείται σήμερα την απομάκρυνση του Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ από τη μεταβατική προεδρία προκειμένου να εξευρεθεί μια πιο συναινετική προσωπικότητα.
Ο Μπενσαλάχ «δεν είναι ανεκτός από το κίνημα των πολιτών, που απαιτεί την άμεση αποχώρησή του, αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση και ένα τμήμα των πολιτικών σχηματισμών της πλειοψηφίας των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου», έγραψε η El Moudjahid.