«Η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για τον τούρκο πρόεδρο αλλά για την Τουρκία» - Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης αναλύει την κατάσταση στο news.gr
Ένα νέο πολιτικό σκηνικό σχηματίζεται στην Τουρκία μετά τις δημοτικές εκλογές με τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Από την μία η αντιπολίτευση της Τουρκίας σχηματίζει πλέον ένα ενιαίο μέτωπο μαζί και με το κουρδικό στοιχείο κατά του τούρκου προέδρου και από την άλλη οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτική πίεση στο ευαίσθητο σημείο του, την οικονομία της χώρας του.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Τον πιέζουν για να διαλέξει στρατόπεδο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό η Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας στην ελληνική άσκηση «Ηνίοχος», στέλνει τα μαχητικά της να πετάξουν πάνω από περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, που η Άγκυρα θέλει αποστρατικοποιημένες και διεκδικεί, ενώ παράλληλα κάνει αναφορά σε ενδεχόμενη προμήθεια μαχητικών στελθ F-35 στην Ελλάδα.
Η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για τον Ερντογάν αλλά για την Τουρκία τονίζει ο Γιάννης Μάζης καθηγητής του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
Μιλώντας στο news.gr τόνισε συγκεκριμένα: «Αυτή την στιγμή βρίσκεται ο κ Ερντογάν ενώπιον ενός υπό σχηματισμόν «μετώπου» της αντιπολίτευσης στο οποίο μετέχει και το κουρδικό στοιχείο, το οποίο στήριξε την αντιπολίτευση, είτε ψηφίζοντας δημάρχους της είτε μη προωθώντας δικούς του υποψηφίους και ανεχόμενο υποψηφίους της αντιπολίτευσης.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το συγκεκριμένο θέμα που μας απασχολεί.
Το άλλο θέμα είναι ότι ο κ Ερντογάν, ενόψει της άσκησης «Ηνίοχος» που δίνει την δυνατότητα σε αμερικανικά, ιταλικά και ελληνικά, ΝΑΤΟικά εν ολίγοις και ισραηλινά αεροσκάφη να υπερίπτανται σε περιοχές, όπως η Λήμνος και ανατολικό Αιγαίο, το οποίο αφενός διεκδικεί και αφετέρου θεωρεί πως δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και κατά την άποψη του τούρκου προέδρου και την πάγια τουρκική εξωτερική πολιτική είναι περιοχές αμφισβητούμενες, βρίσκεται και εκεί ενώπιον μιας κατάστασης που δεν τον ευχαριστεί.
Άκρως δυσάρεστη για αυτόν. Παράλληλα υπάρχουν οι δηλώσεις που εκπέμπονται από τις ΗΠΑ για την πιθανότητα προμήθειας της Ελλάδας με F-35, πράγμα που κατά την κρίση μου είναι μια ανακοίνωση πίεσης προς την Τουρκία μιας και τίθεται το οικονομικό ζήτημα μιας και είναι εξαιρετικά δύσκολη η εξεύρεση κεφαλαίων για την αγορά αυτών των αεροσκαφών. Ακόμα και η διατύπωση όμως μόνο μιας τέτοιας πρότασης αποτελεί μια ισχυρή πίεση προς τον κ Ερντογάν στέλνοντάς του συγκεκριμένα μηνύματα.
Πιστεύω ότι ο κ Ερντογάν είναι σε μια κατάσταση εκνευρισμού. Αυτό σε ότι μας αφορά πρέπει να εκτιμηθεί αναλόγως και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Θα το θεωρούσα ακραία περίπτωση (θερμό ξέσπασμα του Ερντογάν στο Αιγαίο) αλλά δεν παύω να το λαμβάνω υπόψιν.
Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την αρχή του τέλους του Ερντογάν. Θα κινηθεί με πολλούς ελιγμούς ακόμα καθώς έχει αναλάβει τον ρόλο της «πολυφέρνου νύφης» και φαίνεται πως από την μια πλευρά πιέζει την αμερικανική πλευρά, από την άλλη σύρεται προς την ρωσική πλευρά και θα προσπαθήσει να κρατήσει ισορροπίες που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθούν.
Θα πρέπει να μπορέσει να απομακρυνθεί από την παγίδα της Ρωσίας στην οποία εντέχνως οι Ρώσοι τον έχουν εισαγάγει.
Θα πρέπει να ξεχάσει τις βλέψεις του και στο Αφρίν και στο Ιντλίμπ και πολύ περισσότερο ανατολικά του Ευφράτη στο Μανμπίτζ. Έτσι θα μπορέσει να γίνει ένα «νομιμόφρων» μέλος του βορειοατλαντικού συμφώνου. Αλλιώς θα έχει σοβαρότατα προβλήματα κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου ήδη η τουρκική οικονομία υποφέρει και η τουρκική οικονομία τον ανέδειξε (τον Ερντογάν) στα αξιώματα που έλαβε.
Μια δήλωση αμερικανική μπορεί να καταστρέψει την οικονομία του μέσα σε μια νύχτα, για αυτό θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Έχω την εντύπωση πως αυτό το δίλημμα θα πρέπει να το λύσει τελικώς με την νομιμοφροσύνη του προς το ΝΑΤΟ.
Αν δεν το κάνει όμως, γιατί δίνω πιθανότητες και σε αυτό λόγω του χαρακτήρα του και της δυνατότητας που έχει από τις αρμοδιότητες που έλαβε και με την αλλαγή του συντάγματος και με το δημοψήφισμα, μπορεί να κινηθεί προς την αντίθετη πλευρά.
Αυτό θα είναι η καταστροφή του. Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για τον Ερντογάν αλλά για την Τουρκία. Αυτό να μην το ξεχνάμε. Είναι δύο διαφορετικά μεγέθη ο μικρασιατικός χώρος και ο κ Ερντογάν».