Η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο δέκα μέρες πριν την έξοδο
Δέκα μόλις μέρες πριν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκαλεί πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα σε μία προσπάθεια να χαράξει πορεία που θα απομακρύνει τη Βρετανία από το Brexit.
Την ίδια ώρα η Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις είτε για να ηγηθεί μίας ασύντακτης αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Σχεδόν τρία χρόνια αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα αποτέλεσμα σοκ του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακοτρείο, η βρετανική πολιτική βρίσκεται σε βαθιά κρίση και είναι αδιευκρίνιστο πώς, πότε ή εάν ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό κλαμπ, όπου εντάχθηκε το 1973.
Η συμφωνία της έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία καταψήφισε χθες για δεύτερη φορά όλες τις εναλλακτικές στην διαδικασία του Brexit. Η βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει αυτήν την εβδομάδα για τέταρτη φορά αυτήν την ατυχήσασα συμφωνία προς έγκρισιν στο κοινοβούλιο.
«Τις τελευταίες ημέρες το σενάριο της ασύντακτης αποχώρησης έχει γίνει πιο πιθανό, αλλά μπορούμε ακόμη να ελπίζουμε ότι θα το αποφύγουμε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τώρα να υποδείξει τα επόμενα βήμα ή ένα σχέδιο. περισσότερο σήμερα παρά ποτέ».
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ακόμη να αποδεχθεί την ατυχήσασα συμφωνία για το Brexit, που είναι και «ο μόνος τρόπος» για μία συντεταγμένη αποχώρηση.
Εάν η Μέι δεν καταφέρει ούτε με την τέταρτη ψηφοφορία να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων, έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ασύντακτη έξοδο, την προκήρυξη εκλογών ή κατάθεσης αιτήματος στην ΕΕ για μακρά παράταση για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία διαζυγίου που θα προβλέπει μία πολύ στενότερη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ενωση.
Η τρίτη ήττα της Τερέζα Μέι στην βουλή την περασμένη Παρασκευή, την ημέρα που η χώρα της επρόκειτο θεωρητικά να αποχωρήσει από την Ενωση άφησε πίσω της την πλέον αδύναμη πρωθυπουργό των τελευταίων δεκαετιών να διαχειρισθεί την κλιμακούμενη κρίση.
Επενδυτές και διπλωμάτες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας απέναντι στο χάος και η ρευστότητα των εξελίξεων στο Λονδίνο είναι τέτοια που ορισμένοι traders εγκατέλειψαν την στερλίνα, που είναι ευάλωτη στις ειδήσεις για το Brexit από το 2016. Η στερλίνα έπεσε και πάλι σήμερα.
Οι βρετανοί ψηφοφόροι, τα δύο μεγάλα βρετανικά κόμματα, η κυβέρνηση της Μέι, όλοι είναι διαιρεμένοι λόγω του Brexit και η πρωθυπουργός κινδυνεύει να οδηγήσει σε διάλυση του Τόρις εάν κατευθυνθεί προς μία στενότερη μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή προς ένα ασύντακτο διαζύγιο. Εάν επιλέξει ανάμεσα στα δύο σενάρια, ρισκάρει παραιτήσεις.
Τέταρτη και τυχερή;
Με τους κυβερνητικούς χειρισμούς να έχουν οδηγήσει την διαδικασία σε αδιέξοδο, η Βουλή των κοινοτήτων προσπάθησε δύο φορές να υποδείξει μία διέξοδο. Η δεύτερη απόπειρα απέτυχες χθες.
Οι βρετανοί βουλευτές διαπίστωσαν και χθες τον κατακερματισμό τους και ακόμη περισσότερο την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν σε μία ιστορική πρόκληση, απορρίπτοντας και τις τέσσερις εναλλακτικές στην συμφωνία της Μέι διεξόδους.
Η εναλλακτική που συνάντησε την μικρότερη αντίσταση, ή βρέθηκε πιο κοντά από όλες στην πλειοψηφία, ήταν η πρόταση για μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ηττήθηκε με τρεις ψήφους. η πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί οποιασδήποτε συμφωνίας εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά ηττήθηκε με 292-280.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ενωση ήταν έτοιμη να δειχθεί την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ή την διαμόρφωση μίας σχέσης με βάση το μοντέλο «Νορβηγία+».
Ομως η Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφορετικές φατρίες των Τόρις: το ήμισυ των βουλευτών του κόμματός της ψήφισε υπέρ μίας ασύντακτης εξόδου την περασμένη εβδομάδα, ενώ μόνον 37 ψήφισαν χθες υπέρ της τελωνειακής ένωσης και ακόμη λιγότεροι, 15, υπέρ της επικύρωσης οποιασδήποτε συμφωνίας με δημοψήφισμα.
Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα υποστηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον της σε περίπτωση που δεχθεί ένα Brexit που θα διατηρεί πολλούς από τους υπάρχοντες οικονομικούς δεσμούς με την Ενωση.
Κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Μέι αναμένεται να αναφερθεί στις συνέπειες τη χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων και την απουσία πλειοψηφίας για οποιοδήποτε εναλλακτικό σενάριο, γεγονός που θα την διευκολύνει να ξαναφέρει για τέταρτη φορά στο κοινοβούλιο την συμφωνία της.
«Το υπουργικό συμβούλιο μπορεί θαυμάσια να πει...στο Κοινοβούλιο: |Ακούστε, σας δώσαμε την ευκαιρία σας να βρείτε κάτι, αποτύχατε. Ψηφίστε την συμφωνία της Μέι, διαφορετικά, την επόμενη εβδομάδα υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος μίας εξόδου |άνευ συμφωνίας", δηλώνει ο καθηγητής Anand Menon του King's College London, προσθέτοντας ότι η ατυχήσασα συμφωνία της Μέι ίσως να έχει πιθανότητες επιτυχίας την τέταρτη φορά.
Ωστόσο, παραμένει ότι η Τερέζα Μέι, με καταρρακωμένο το κύρος της, θα πρέπει να πείσει σήμερα το υπουργικό της συμβούλιο, κατακερματισμένο, όσο και το κοινοβούλιο, ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και σκληρούς Brexiteers, χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με τους Times, το έσχατο μέσον , το «πυρηνικό όπλο»: την απειλή των πρόωρων εκλογών. Την ώρα που, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την The Mail on Sunday, σε περίπτωση εκλογών, το Εργατικό Κόμμα θα επικρατούσε με διαφορά 5 εκατοστιαίων μονάδων.
«Πολιτικό κόστος»
Οποια και αν είναι η απόφαση, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να ανακοινώσει τα σχέδιά της κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 10ης Απριλίου.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι εάν οι Βρετανοί δεν εγκρίνουν την συμφωνία της Μέι τις προσεχείς ημέρες, δεν μένουν παρά δύο επιλογές: η ασύντακτη έξοδος ή μακρά παράταση του Αρθρου 50.
«Μία τέτοια παράταση θα σήμαινε σημαντικά ρίσκα για την ΕΕ, από όπου προκύπτει και η ανάγκη σοβαρής αιτιολόγησης», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
«Θα υπάρξει επίσης πολιτικό κόστος. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ στις 23 Μαΐου, θα πρέπει να οργανώσει ευρωεκλογές», πρόσθεσε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής.
Αλλωστε, σύμφωνα με την Sun, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, αντιπρόεδρος της Τερέζα Μέι, έστειλε χθες οδηγία προς τα τοπικά συμβούλια να προετοιμασθούν για την ψηφοφορία των ευρωεκλογών, για την περίπτωση που χρειασθεί...