Παίρνουν άδεια σαν κανονικοί γονείς χωρίς να έχουν παιδιά

Παίρνουν άδεια σαν κανονικοί γονείς χωρίς να έχουν παιδιά

Το σκεπτικό των εταιρειών

«Σκυλογονείς» αποκαλούνται χαϊδευτικά οι άνθρωποι που καλωσορίζουν στις ζωές τους ένα κουτάβι, αφού σαν κανονικοί γονείς λειτουργούν, μιας και το μεγάλωμα του σκύλου μόνο απλή ή εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Τα χνουδωτά παιδιά παραείναι απαιτητικά στις πρώτες στιγμές της ζωής τους, αναζητώντας συνεχή φροντίδα, θαλπωρή και χρόνο προσαρμογής στη νέα τους ζωή.

Κι έτσι η αγορά εργασίας αρχίζει να ανταποκρίνεται και σε αυτή την πτυχή της ζωής προσφέροντας πλέον ειδική άδεια. Η εταιρία Petplan μας είπε πρόσφατα στη μελέτη της πως το 5% των αμερικανών ιδιοκτητών σκύλων έλαβαν πράγματι άδεια μετ’ αποδοχών γι’ αυτές τις πρώτες και δύσκολες ώρες!

Πλέον όμως έχουμε και ονόματα εταιριών που κάνουν εδώ τη μεγάλη διαφορά. Η Mars Petcare, εταιρία παραγωγής σκυλοτροφών, φαίνεται πως είναι μία από τις πρωτοπόρους εδώ, παρέχοντας 10 ώρες πληρωμένης άδειας στους υπαλλήλους της όταν αποκτούν νέο κατοικίδιο. Εννοείται πως αυτοί μπορούν να το φέρνουν όποτε θελήσουν στο γραφείο.

Το ίδιο κάνει και η σουηδική εταιρία ζωοτροφών Musti Group, δίνοντας 3 μέρες άδειας με κάθε νέο κουτάβι, όπως είχε αποκαλύψει ο διευθύνων σύμβουλός της David Rönnberg: «Η υιοθέτηση ενός κουταβιού είναι μια σημαντική απόφαση που αλλάζει την καθημερινότητα σημαντικά. Εμείς θέλουμε να υποστηρίζουμε τους υπαλλήλους μας σε αυτές τις πρώτες μέρες με το νέο μέλος της οικογένειας και να διασφαλίζουμε πως θα μπορούν να απολαύσουν τις πολύτιμες αυτές στιγμές στην ολότητά τους».

Δεν είναι όμως μόνο εταιρίες που ασχολούνται με σκύλους που εμφανίζονται γενναιόδωρες εδώ, καθώς το ίδιο κάνει και η πλατφόρμα δεδομένων και στατιστικών αναλύσεων Mparticle, παρέχοντας δύο εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών σε υπαλλήλους που υιοθετούν αδέσποτα σκυλιά.

«Προσφέρουμε άδεια μητρότητας και πατρότητας και το κατοικίδιο είναι άλλο ένα μέλος της οικογένειας, δεν κάνουμε διακρίσεις επειδή δεν είναι άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά στους «Times» η διευθύντρια Laurel Peppino. Αλλά και η τεχνολογική εταιρία από το Μάντσεστερ της Αγγλίας, BitSol Solutions, δίνει μια ολόκληρη βδομάδα άδειας στους υπαλλήλους που αποκτούν pet. «Τα κουτάβια είναι σαν μωρά σήμερα, γιατί λοιπόν να μην έχει το προσωπικό σου λίγη άδεια όταν καταφτάνουν στο σπίτι;», είχε αναρωτηθεί ο ιδιοκτήτης Greg Buchanan σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Metro».

Μία εβδομάδα μετ’ αποδοχών δίνει και η σκοτσέζικη ζυθοποιία BrewDog, απλώς και μόνο επειδή λατρεύει τα σκυλιά, όπως λέει στην ιστοσελίδα της. Αλλά και γιατί σκοπεύει να γίνει «η καλύτερη εταιρία για να δουλεύει κανείς». Η εταιρία μάρκετινγκ από τη Μινεάπολις των ΗΠΑ, Nina Hale, άρχισε πέρυσι να δίνει «χνουδωτή άδεια», όπως την είπε χαρακτηριστικά στους «New York Times», με την αντιπρόεδρο να σχολιάζει μάλιστα και την αλλαγή των εργασιακών ηθών: «Η ιδέα της προσφοράς επιδομάτων που σε βοηθούν να κρατήσεις τους υπαλλήλους περισσότερο στο γραφείο, αυτό τελείωσε!».

Ο εκδοτικός οίκος Harper Collins προσφέρει στους υπαλλήλους του στην Ινδία πέντε μέρες άδειας μετ’ αποδοχών αν υιοθετήσουν έναν σκύλο. «Τα παιδιά-κατοικίδια χρειάζονται τόση φροντίδα όσο και τα παιδιά του ανθρώπου, αν όχι περισσότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά στη «Huffington Post» ο γενικός διευθυντής Ananth Padmanabhan.