Τι θα σημάνει την αρχή του τέλους για τον «Σουλτάνο» - Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης αναλύει την φλέγουσα για τον τούρκο πρόεδρο, κατάσταση στο news.gr
Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή σημαίνουν πολλά για τον πρόεδρο της χώρας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αποτελούν βαρόμετρο για τις μετέπειτα κινήσεις του. Είναι σημαντικές όμως και για όσες χώρες έχουν μπει στο στόχαστρό του στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς η μέχρι τώρα ρητορική του έχει προξενήσει όξυνση στις σχέσεις του πέρα από την Ελλάδα και με σημαντικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ ως σύνολο και ακόμα και με τον χριστιανισμό.
Συνέντευξη στον Μαρίνο Γκασιάμη
Η οικονομία της Τουρκίας παραπαίει, με βαρύτατες επιπτώσεις στο πορτοφόλι του μέσου Τούρκου πολίτη, ο οποίος έκανε τον Ερντογάν πανίσχυρο με βάση την μέχρι πρότινος οικονομική άνθηση της χώρας. Με αυτό το δεδομένο ο Ερντογάν φοβάται πολύ το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών και είναι αποφασισμένος να κερδίσει με κάθε τρόπο ειδικά στις μεγάλες πόλεις.
Για το τί μπορεί να σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών στην Τουρκία για την Ελλάδα το news.gr μίλησε με τον γνωστό διεθνολόγο καθηγητή Κωνσταντίνο Φίλη.
Ο καθηγητής μας είπε συγκεκριμένα:
«Πρώτον θα πρέπει το βράδυ της Κυριακής, αν ο Ερντογάν θα έχει καταφέρει τον στόχο του που είναι να κερδίσει τις μεγάλες πόλεις και οπωσδήποτε ταυτόχρονα την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, κάτι που αυτή την στιγμή βάση δημοσκοπήσεων μοιάζει σχετικά αμφίβολο, αλλά οπωσδήποτε και οι μέρες που απομένουν και οι μέθοδοί που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, μέχρι την ημέρα αλλά και την ημέρα των εκλογών, μας λένε ότι όντως μπορεί να υπάρξει ανατροπή των μετρήσεων.
Τουλάχιστον ως προς την Άγκυρα που φαίνεται να υπερέχει ο αντίπαλος του προσώπου που έχει προτείνει το AKP (κόμμα Ερντογάν).
Αν τα πράγματα κυλήσουν θετικά για τον Ερντογάν, αυτό μπορεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα να σημαίνει μετριασμό της έξαρσης με εθνικιστικές κορώνες, ορισμένες εκ των οποίων ακουμπούν και αφορούν και την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα στο στόχαστρο της προεκλογικής εκστρατείας, είναι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο χριστιανισμός, η Νέα Ζηλανδία μετά την επίθεση, η Αυστραλία, η Γαλλία, η ΕΕ, είναι πολλοί.Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι κάνουν το λάθος να θεωρούν πως το επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου είναι η Ελλάδα.
Αυτό ήταν το δεύτερο στοιχείο.
Το τρίτο είναι πως ανεξάρτητα από το αν το αποτέλεσμα θα είναι καλό για τον Ερντογάν, την επομένη των εκλογών θα πρέπει να λάβει πολύ δύσκολα και πιθανότατα αντιλαϊκά μέτρα, σε σχέση με την οικονομία για να μπορέσει να ελέγξει την πτώση της, η οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.
Άρα λοιπόν προκειμένου να διορθώσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τα προβλήματα που παρουσιάζει η τουρκική οικονομία, λόγω και δικών του επιλογών και επιμονών θα έλεγα, όπως για παράδειγμα να μην αυξηθεί το επιτόκιο μέχρι πριν από ένα χρόνο που πίεζε τον κεντρικό τραπεζίτη κλπ. Επειδή λοιπόν επειδή πρέπει να λάβει δύσκολα μέτρα και επειδή έχει επενδύσει και έχει εδραιωθεί στην εξουσία επενδύοντας στην καλή εικόνα της τουρκικής οικονομίας και επενδύοντας στην ανάπτυξη η οποία έφερε ανάπτυξη και στα τουρκικά νοικοκυριά, ακριβώς για αυτό τον λόγο εκεί θα έχει δύο δρόμους.
Ο ένας θα είναι του εξορθολογισμού κυρίως με τους δυτικούς, διοτι η τουρκική οικονομία συνεχίζει να έχει μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τα δυτικά κεφάλαια. Είδαμε τι έγινε τον περασμένο Αύγουστο όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν τις κυρώσεις λόγω του πάστορα.
Είναι βέβαια κυρίως τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που επενδύονται στην τουρκική οικονομία. Δεν επηρεάστηκαν οι ευρωπαϊκές επενδύσεις από το κακό πολιτικό κλίμα που υπήρχε στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Οπωσδήποτε όμως ή θα πρέπει να εξορθολογήσει την στάση του απέναντι στη Δύση προκειμένου να ελέγξει και να βελτιώσει την κατάσταση της τουρκική οικονομίας ή αυτή ακριβώς αυτή η δύσκολη κατάσταση που θα αντιμετωπίζει στο εσωτερικό η οποία μπορεί να φέρει και μεγαλύτερη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, θα του δημιουργήσει μεγαλύτερη νευρικότητα.
Αν χάσει στις εκλογές αυτές είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς πως είναι η αρχή του τέλους του Ερντογάν καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως εξελέγει στον προεδρικό θώκο πριν από λίγους μήνες.
Οι επόμενες εκλογές είναι μετά από χρόνια. Άρα έχει καιρό μπροστά του για να διορθώσει τα πράγματα. Το σημαντικό είναι αν θα κινηθεί γρήγορα για να διορθώσει τις σχέσεις του με σημαντικές χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η ΕΕ ως θεσμός. Αν δηλαδή η Τουρκία θα βάλει νερό στο κρασί της και θα γίνει ένας πιο αξιόπιστος παίκτης ή θα διατηρηθεί σε αυτή την ρότα που θα πληξει ακόμα περισσότερο την τουρκική οικονομία και αυτό θα είναι η αρχή του τέλους για τον τούρκο πρόεδρο».