Το «φαραωνικών» διαστάσεων νοσοκομείο που εγκαινίασε ο Ερντογάν

Το «φαραωνικών» διαστάσεων νοσοκομείο που εγκαινίασε ο Ερντογάν

Κόστισε 1 δισ. ευρώ, διαθέτει 3.810 κλίνες και έχει δυνατότητα να παράσχει φρονίδα σε 8.000 ασθενείς την ημέρα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία παγκοσμίως στην Άγκυρα, αψηφώντας τις επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος του για τα πολυδάπανα και μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά έργα που έχουν σηματοδοτήσει τη 16χρονη διακυβέρνησή του.

Το Ankara City Hospital, το οποίο οικοδομήθηκε με κόστος περί το 1 δισ. ευρώ, είναι εξοπλισμένο με 3.810 κρεβάτια και η έκτασή του ισοδυναμεί με περίπου 100 ποδοσφαιρικά γήπεδα. Διαθέτει 131 χειρουργεία και 904 πολυκλινικές, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί 30.000 ασθενείς και να παράσχει φροντίδες σε 8.000 έκτακτους ασθενείς την ημέρα, όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Ο Ερντογάν απάντησε, ότι όσοι αντιτίθενται σε τέτοια νοσοκομεία, τάσσονται κατά όλων των μεγάλων έργων που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις του. «Καταφέρονται εναντίον των γεφυρών, των αυτοκινητόδρομων, των σηράγγων, των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών γραμμών ταχείας κυκλοφορίας, των νοσοκομείων και των σχολείων, όμως εκείνοι είναι που τα χρησιμοποιούν περισσότερο» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια ομιλία που εκφώνησε στην τελετή των εγκαινίων.

«Όπως ακριβώς κάναμε στην αμυντική βιομηχανία, πρέπει να σώσουμε τη χώρα μας από την εξάρτηση από τους ξένους στους τομείς της ιατρικής και ιατρικής τεχνολογίας» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημειώνει το Reuters, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων πολιτών στην Τουρκία, ωστόσο διατυπώνονται επικρίσεις λόγω του υπερβολικού κόστους τους.

Μεταξύ αυτών, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η κατασκευή του οποίου στοίχισε 12 δισ. δολάρια κι είναι προγραμματισμένο να ανοίξει πλήρως τον επόμενο μήνα. Η Άγκυρα σχεδιάζει να ανοίξει 30 νοσοκομεία βάσει του μοντέλου σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (PPP) και ο πρόεδρος της Τουρκίας επισημαίνει, ότι τέτοιου είδους μεγάλα νοσοκομεία θα μπορούν να παράσχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντός του ίδιου συγκροτήματος.

Η εργολήπτρια εταιρεία κατασκευής νοσοκομείων CCN Holding εξασφάλισε δάνειο ύψους 890 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου, αναφέρει στον ιστότοπό της. Η κυβέρνηση θα το ενοικιάσει για ένα διάστημα 25 ετών.

Επικρίσεις

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν, ότι το μέγεθος του νοσοκομείο θα καταστήσει δυσκολότερο τον έλεγχο για την εξάπλωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και οι αποστάσεις που θα καλείται να διανύσει ο ασθενής, θα είναι επιζήμιες για τον ίδιο, αλλά και την εργασία του ιατρικού προσωπικού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας (ΤΤΒ) έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, όπου εξηγούσε ενδελεχώς τις ανησυχίες του, εντούτοις δεν έχει προς το παρόν λάβει κάποια απάντηση. «Έχει αποδειχθεί, σε έρευνες που διεξήχθησαν παγκοσμίως, ότι τα κεντρικά νοσοκομεία δεν είναι οικονομικά αποδοτικά κι επιδρούν αρνητικά στη δημόσια υγεία» είπε στο Reuters ο πρόεδρος του ΤΤΒ Σινάν Αντίγιαμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγεθος και η τοποθεσία του Ankara City Hospital θα προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία περιμετρικά του νοσοκομείου, καθώς βρίσκεται σε έναν από τους κεντρικότερους και πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, στη συνοικία Μπιλκέντ. Οι ευρωπαϊκές πόλεις προτιμούν τώρα να χτίζουν μικρά νοσοκομεία, παρά ένα μεγάλο και το μοντέλο σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί, τονίζει ο Αντίγιαμαν, ενώ προσθέτει, ότι είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα έσοδα από τα νέα νοσοκομεία.

«Πρέπει να οργανώνεις, να τα σχεδιάζεις αυτά πολύ προσεκτικά, να εξετάζεις τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα για να βρεις τον κατάλληλο τρόπο. Αυτά δεν τα κάνεις όταν αναζητάς λαϊκιστικά, πολιτικά οφέλη. Η υγεία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΤΒ.