Ο γνωστός διεθνολόγος Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, καθηγητής στο Πάντειο, μίλησε σχετικά στο news.gr
Η Αλβανία για μια ακόμη φορά μετά την κρίση που είχε οδηγήσει στην εξέγερση του λαού την δεκαετία του 90, είναι ένα καζάνι που βράζει. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Η Αλβανία σύμφωνα με πολλούς αναλυτές βρίσκεται μπροστά σε εξελίξεις που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την χώρα. Η πολιτική κρίση εντείνεται στην Αλβανία μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση βουλευτών του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, να παραιτηθούν, σε διαμαρτυρία ενάντια στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για «διαφθορά»
Συνέντευξη στον Μαρίνο Γκασιάμη
Δεν είναι τυχαίο πως με επίσημη δήλωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ πριν από δύο ημέρες, προέτρεπε τους πολιτικούς της χώρας να σέβονται τη δημοκρατία και να μην απειλούν τη σταθερότητα.
Ο γνωστός διεθνολόγος Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, καθηγητής στο Πάντειο και διευθυντής στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών μιλώντας στο news.gr, έκανε λόγο για έντονη κοινωνική αναταραχή που πηγάζει τόσο από την οικονομική κρίση αλλά και από το γεγονός πως η γειτονική χώρα δεν είναι ένα κράτος δικαίου.
Σύμφωνα με το καθηγητή επειδή η Αλβανία δεν έχει δημοκρατική κουλτούρα δεν υπάρχουν εναλλακτικές για τον λαό και έτσι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε ηγέτες όπως ο Ράμα και ο Μπερίσα.
Αναφερόμενος δε στο ρόλο της Τουρκίας, ο Χριστόδουλος Γιαλουρίδης επεσήμανε πως η Άγκυρα χρηματοδοτεί και τον Ράμα και τον Μπερίσα.
Συγκεκριμένα ο κ Γιαλουρίδης μιλώντας στο news.gr είπε τα εξής:
«Υπάρχει μια έντονη κοινωνική αναταραχή στην Αλβανία λόγω και της οικονομικής κρίσης και της απονομιμοποίησης και αμφισβήτησης της ηγεσίας του Έντι Ράμα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε έναν στυγνό δικτάτορα της περιοχής, τις ενέργειες της οποίας υφίσταται αρνητικά και επιζήμια και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Επομένως είμαστε μπροστά σε μια εσωτερική αναταραχή της Αλβανίας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή με βιαιότητες, του Έντι Ράμα, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές.
Η κλιμάκωση είναι τέτοια και η νομοτελειακή εξέλιξη των πραγμάτων είναι τέτοια που άπτεται της αμφισβήτησης της νομιμοποιημένης παρουσίας του Έντι Ράμα στην εξουσία.
Βασικό ρόλο παίζει η οικονομική κρίση. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνδέεται με το αυταρχικό καθεστώς και τις μονοπωλιακές κινήσεις ενός διεφθαρμένου καθεστώτος που επιχειρεί να συσσωρεύσει πλούτο στα χέρια λίγων και εις βάρος των πολλών.
Είναι ένα καθεστώς που έχει παραδοσιακά προβλήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και βεβαίως δημοκρατικής διακυβέρνησης. Η Αλβανία δεν είχε ποτέ δημοκρατία και κυρίως δεν είχε ποτέ σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν ήταν και ούτε και είναι κράτος δικαίου».
Στο ερώτημα σχετικά με τις επιλογές του Αλβανικού λαού μεταξύ 'Εντι Ράμα και Σάλι Μπερίσα ο γνωστός διεθνολόγος τόνισε:
«Τα καθεστώτα αυτά που έχουν προβλήματα δημοκρατικής παράδοσης έχουν και προβληματα εναλλακτικών επιλογών. Αδιέξοδα. Ο Μπερίσα δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από τον Ράμα.
Τα καθεστώτα αυτά δεν παράγουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ηγεσίες που να μπορούν να οδηγήσουν την χώρα σε διεξόδους.
Υπάρχει μια συνεχής πολιτική κρίση σε συνδυασμό με μια διαρκή αυταρχική διακυβέρνηση εναλλασσομένων αυταρχικών εξουσιών».
Μιλώντας τέλος για τον ρόλο της Τουρκίας δήλωσε πως: «Η Τουρκία είναι σταθερός εταίρος της Αλβανίας και σε συνδυασμό με τα Σκόπια επιχειρεί να περικυκλώσει την Ελλάδα.
Η Αθήνα έχει υποχρέωση να αναπτύξει συμμαχίες με φίλια κράτη στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας.
Η Τουρκία χρηματοδοτεί και τον Ράμα και τον Μπερίσα. Η Τουρκία είναι παρούσα στο καθεστώς. Εμείς πρέπει να το αντιληφθούμε και να πάρουμε τα μέτρα μας.
Οι εξελίξεις που έρχονται στην Αλβανία θα είναι μια διαρκής εσωτερική αναστάτωση και δομικές ανατροπές».