Είναι η πρώτη φορά που δια νόμου υποχρεούται η αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει την πιθανότητα κυρώσεων σε βάρος της συμμάχου Τουρκίας
Νόμος των ΗΠΑ έγινε το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται πρόνοια για πάγωμα της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία, μετά την υπογραφή του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος νόμος ταυτόχρονα απαγορεύει την πώληση όπλων προς την Τουρκία για την προεδρική φρουρά, εξ αιτίας της βίαιης συμπεριφοράς σωματοφυλάκων του Προέδρου Ερντογάν σε βάρος Αμερικανών διαδηλωτών, τον Μάιο του 2017, στο πάρκο ακριβώς απέναντι από το Λευκό Οίκο.
Βάση των προνοιών του νόμου, «το αργότερο την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά όχι νωρίτερα από έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Άμυνας, θα υποβάλει επικαιροποιημένη αναφορά στην έκθεση που απαιτείται από το τμήμα 1282 του Νόμου Μακέιν (115/232) για την Εθνική Άμυνα στο οικονομικό έτος 2019, σχετικά με την αγορά από την Τουρκική Δημοκρατία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία: Υπό την προϋπόθεση ότι η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων εξ αιτίας της εν λόγω αγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου του 2017 (νόμος 115-44) για την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη και την Ευρασία».
Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει περαιτέρω την μεταφορά των αεροσκαφών στην Τουρκία, αν και Τούρκοι πιλότοι που βρίσκονται στις ΗΠΑ εκπαιδεύονται σε δύο από αυτά, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αντιπροσωπεία του Πενταγώνου μετέβη στην Τουρκία για να εξετάσει αν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν τα συστήματα άμυνας των F-35 με τους ρωσικούς S-400, χωρίς κίνδυνο για την ασφάλεια του δυτικού υπερσύγχρονου μαχητικού. Η απάντηση είναι αρνητική, γεγονός που αφήνει ως μοναδική επιλογή στην Τουρκία, αν επιθυμεί να παραμείνει στο πρόγραμμα των F-35, την ακύρωση της αγοράς των S-400.
Την ίδια στιγμή επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που δια νόμου υποχρεούται η αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει την πιθανότητα κυρώσεων σε βάρος της συμμάχου Τουρκίας.