Σύστημα αυτοπροστασίας τουρκικών F-16 με φόντο ελληνικά αντιαεροπορικά

Σύστημα αυτοπροστασίας τουρκικών F-16 με φόντο ελληνικά αντιαεροπορικά

Μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τσίπρα η Άγκυρα έβγαλε NAVTEX κοντά στην Λήμνο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές για το σύστημα αυτοπροστασίας των τουρκικών F-16 που αναπτύχθηκε από την τουρκική βιομηχανία ASELSAN.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το σύστημα spews-II (EH) έχει, μέχρι στιγμής τοποθετηθεί σε 21 μαχητικά σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας σε σχετική ανακοίνωση.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το σχετικό βίντεο που συνοδεύει την σχετική ανάρτηση στο twitter καθώς σε αυτό απεικονίζονται τουρκικά μαχητικά F-16 με το σχετικό σύστημα αυτοπροστασίας να πετούν πάνω από μια περιοχή την οποία προστατεύουν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «9K33 Osa».

Το εν λόγω σύστημα υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο και τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Εκτός βέβαια από την Ελλάδα τα «Osa» είναι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στα οπλοστάσια της Συρίας, της Βουλγαρίας, της Αρμενίας και της Γεωργίας. Επί της ουσίας δηλαδή όλες οι χώρες με τις οποίες συνορεύει η Τουρκία.

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα συνεχίζει την προσφιλή τακτική της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Πριν καλά καλά κάτσει ο κουρνιαχτός της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, η γειτονική χώρα μέσω του σταθμού της Σμύρνης, εξέδωσε NAVTEX για θαλάσσια περιοχή κοντά στην Λήμνο όπου δεν έχει καμιά δικαιοδοσία.

Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμόν 0224/19 NAVTEX δέσμευσε περιοχή κοντά στο ακριτικό ελληνικό νησί για άσκηση με την χρήση όπλων για τις 12 Φεβρουαρίου.