«Αυτό για το οποίο μιλώ δεν είναι μια περαιτέρω ανταλλαγή επιστολών, αλλά μια σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης»
Οι αντιδράσεις που γνώρισε εντός του Κοινοβουλίου η συμφωνία για το Brexit αναγκάζουν πλέον τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να οπισθοχωρήσει και να δηλώσει πως στόχος της πλέον είναι να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία, προκειμένου, όπως είπε, να εξασφαλίσει σημαντικές αλλαγές. Ωστόσο, όπως είπε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από την Ένωση.
«Αυτό για το οποίο μιλώ δεν είναι μια περαιτέρω ανταλλαγή επιστολών, αλλά μια σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο. «Το να διαπραγματευθώ μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι εύκολο. Θα σημαίνει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα ανοίξει και πάλι, κάτι για το οποίο γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας».
«Η ψηφοφορία είναι μία ευκαιρία να σταματήσουν οι διαιρέσεις»
Αναφερόμενη στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, υποστήριξε πως είναι μια ευκαιρία να πάψουν οι διαιρέσεις που εμπόδισαν τους βουλευτές να εγκρίνουν μια συμφωνία για το Brexit και μια ευκαιρία να δείξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλουν.
«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θα χρειαστεί προκειμένου να περάσει μα συμφωνία από αυτή τη Βουλή των Κοινοτήτων, τι θα χρειαστεί για να πάμε πέρα από τη σύγχυση και τη διαίρεση και την αβεβαιότητα που τώρα επικρέμαται πάνω από εμάς», είπε η Μέι στο κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δέχομαι επίσης πως αυτή η Βουλή δεν θέλει τη συμφωνία την οποία έθεσα ενώπιόν της, με τη μορφή που υφίσταται σήμερα. Η ψηφοφορία ήταν αποφασιστική και την άκουσα με μεγάλη προσοχή. Έτσι ο κόσμος ξέρει τι δεν θέλει αυτή η Βουλή Σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα εμφατικό μήνυμα για το τι θέλουμε».
Οι επτά αλλαγές που θα ψηφίσουν οι βουλευτές
Οι βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν σήμερα πάνω σε έως και επτά προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.
Ο Μπέρκοου δήλωσε πως επέλεξε επτά τροπολογίες, περιλαμβανομένης μιας που προτάθηκε από τον συντηρητικό βουλευτή Γκρέιαμ Μπρέιντι και καλεί για την άρση του βορειοϊρλανδικού αποκαλούμενου «μηχανισμού ασφαλείας» (backstop) και την αντικατάστασή του από «εναλλακτικές ρυθμίσεις».
Ο Μπέρκοου επέλεξε επίσης μια τροπολογία που προτάθηκε από τη βουλευτή των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία ζητεί να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την Μέι στο κοινοβούλιο και, αν υπερψηφιστεί, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση, δίνοντας στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν.
Οι ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αυτές θα πραγματοποιηθούν μία-μία από τις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Κάθε ψηφοφορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται στο κοινοβούλιο.
Τρίμηνη αναβολή του Brexit ζητά ο Κόρμπιν
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ζήτησε από τους βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν την πρόταση για τρίμηνη αναβολή στο Brexit αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία εξόδου από το κοινοβούλιο πριν από τις 26 Φεβρουαρίου.
«Ό,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το Άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο», είπε ο ηγέτης των Εργατικών στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.
Απόψε το βράδυ οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν σειρά προτάσεων για αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.
Στην τροπολογία που έχει καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, ζητείται να μεταφερθεί ο έλεγχος του Brexit από την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να ψηφίσει ζητώντας παράταση για να μην προχωρήσει η έξοδος χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου. Προτείνεται έτσι μια εννεάμηνη αναβολή της εξόδου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όμως παραμένει πάντα ανοιχτό προς συζήτηση το ακριβές μήκος της χρονικής καθυστέρησης.
«Το Εργατικό Κόμμα θα στηρίξει απόψε αυτήν την τροπολογία επειδή η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφική για τη βιομηχανία και την οικονομία. Στηρίζοντας την τροπολογία, στηρίζουμε ένα μικρό παράθυρο τριών μηνών ώστε να υπάρξει χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση» είπε ο Κόρμπιν.