«Σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία, κερδισμένος θα ήταν μόνο η Ρωσία με τις γεωπολιτικές βλέψεις της στα Βαλκάνια»
Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών πολιτικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) κάνουν μέσω του δικτύου περιφερειακών εφημερίδων RND έκκληση στο «αδελφό» κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να δώσουν θετική ψήφο. «Οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου έχουν μια ιστορική ευθύνη», τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Μακ Άλιστερ, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Deutsche Welle. Η συμφωνία αποτελεί «μια μοναδική ευκαιρία» για την ΠΓΔΜ να πετύχει την ευρωατλαντική της προοπτική, τονίζει. «Παρ' ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα ενιαία θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας είμαι της άποψης ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα επωφεληθεί από αυτή», εκτιμά ο κ. Μακ Άλιστερ.
«Οι Πρέσπες θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές»
Απευθυνόμενος στη ΝΔ ο εκπρόσωπος της ΚΟ του CDU για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούργκεν Χαρντ, δηλώνει: «Θέλω να ενθαρρύνω τους φίλους μας στην Ελλάδα να εγκρίνουν το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε». Για την ΠΓΔΜ η επίλυση του ονοματολογικού συνιστά προϋπόθεση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο θα αυξανόταν και η ασφάλεια της Ελλάδας. «Συνεπώς», συμπεραίνει ο κ. Χάρντ, η «συμφωνία θα ήταν και προς το συμφέρον της Ελλάδας». Σε περίπτωση που απορριφθεί από την ελληνική βουλή η συμφωνία, κερδισμένος θα ήταν «μόνο η Ρωσία με τις γεωπολιτικές βλέψεις της στα Βαλκάνια», επισημαίνει ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Και ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. του CDU για ευρωπαϊκά θέματα Φλόριαν Χαν είναι της άποψης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ωφέλιμη τόσο για την Αθήνα όσο και για τα Σκόπια: «Θα πρέπει σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα και στους φίλους μας από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία, να είναι ξεκάθαρο ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον αν η Μακεδονία επιτέλους προσεγγίσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Και ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κασπάρι δηλώνει πως θα χαιρόταν «πολύ» αν η Ν.Δ. υπερψήφιζε τη συμφωνία.
Παράλληλα, όμως δείχνει κατανόηση για τη στάση της. «Ανάλογα δύσκολο» ήταν για το CDU να αποδεχτεί τη δεκαετία του '70 τις συμφωνίες με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της Όστπολιτικ της τότε κυβέρνησης Βίλι Μπραντ η Δυτική Γερμανία υπέγραψε συμφωνίες με την Ανατολική Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Σοβιετική Ένωση με τις οποίες αναγνώριζε τα μεταπολεμικά σύνορα. Οι συμφωνίες αποτέλεσαν την προϋπόθεση για την αποκατάσταση και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη, καταλήγει η Deutsche Welle.