«Ενώνουμε τις φωνές μας για να υπερασπιστούμε τις αμερικανικές αξίες»
Η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2020, άλλο ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος που θα διεκδικήσει το χρίσμα με στόχο να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί για μια δεύτερη θητεία.
«Το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από εσάς και από εκατομμύρια άλλους ανθρώπους με τους οποίους ενώνουμε τις φωνές μας για να υπερασπιστούμε τις αμερικανικές αξίες» επισήμανε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.
«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ».
Η 54χρονη πολιτικός επέλεξε τη σημερινή ημέρα, μια εθνική εορτή στις ΗΠΑ, που γιορτάζουν την επέτειο από τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για να προβεί στην ανακοίνωσή αυτή. Μια άκρως συμβολική κίνηση για την ίδια, κόρη μεταναστών, οι γονείς της οποίας συμμετείχαν στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων.
Εάν οι προσπάθειές της καρποφορήσουν, αφού πρώτα καταφέρει να κερδίσει στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος, η Καμάλα Χάρις θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά κι η πρώτη αφροαμερικανίδα πρόεδρος της χώρας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η 54χρονη πρωτοπορεί.
Έπειτα από δύο θητείες στον θώκο της εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο (2004-2011) η Καμάλα Χάρις εξελέγη δύο φορές εισαγγελέας της Καλιφόρνιας (2011-2017) κι έγινε η πρώτη γυναίκα, αλλά και η πρώτη μαύρη που τέθηκε επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών αυτής της Πολιτείας.
Κατόπιν, τον Ιανουάριο του 2017, ορκίστηκε στη Γερουσία στην Ουάσιγκτον. Ήταν η πρώτη γυναίκα με καταγωγή από τη νότια Ασία, λόγω των ταμιλικών ριζών της μητέρας της, και μόλις η δεύτερη μαύρη γερουσιάστρια στην αμερικανική ιστορία.
Η Καμάλα Χάρις είναι γνωστή για τις αυστηρές και πολλές φορές σκληρές ερωτήσεις, που θέτει κατά τη διάρκεια σημαντικών ακροαματικών διαδικασιών, για παράδειγμα προς τον αμφιλεγόμενο υποψήφιο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο, το 2018.
Είκοσι δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, αρκετά στελέχη των Δημοκρατικών έχουν ήδη διατυπώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο, όπως οι γερουσιάστριες Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Κίρστεν Γκίλιμπραντ, από τους στυλοβάτες του κινήματος MeToo.