«Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει»
Με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων που έχει με την αντιπολίτευση με στόχο την εξεύρεση ενός πολιτικού συμβιβασμού για τους όρους του Brexit.
«Συζήτησα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τα επόμενα βήματα εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου» περιορίστηκε να αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Επρόκειτο για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών και οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή» γνωστοποίησε εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Στο ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αναβολής του Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά σήμερα ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου.
Σημειώνεται πως την Τρίτη ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit που είχαν διαπραγματευτεί οι δύο πλευρές αυξάνει τον κίνδυνο ενός «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία. «Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει».
Η Μέι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση για να βρει συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, έχει χαρακτηρίσει αδύνατο να εκπληρώσει έναν από τους όρους που θέτουν οι Εργατικοί. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, απαιτεί από τη Μέι να αποκλείσει την πιθανότητα αποχώρησης χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, είπε σήμερα ότι είχε και αυτός τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέι την Πέμπτη και της διεμήνυσε ότι δεν βλέπει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να διορθωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Η Μέι «πραγματικά περιμένει ότι το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το Brexit σε οποιαδήποτε μορφή του, με συμφωνία ή χωρίς, θα βλάψει τη χώρα του, που είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βρετανίας. Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις. «Πρέπει να δούμε τα γεγονότα και να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ολλανδική κυβέρνηση είναι και η πρόσληψη περίπου 1.000 τελωνειακών υπαλλήλων για να ασχοληθούν με τις αλλαγές στους ελέγχους στα σύνορα. Ο Ρούτε κάλεσε τους οργανισμούς, τις εταιρείες και τους θεσμούς, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να ενημερωθούν για το τι θα πρέπει να γίνει και να προετοιμαστούν. «Ο χρόνος τελειώνει. Η 29η Μαρτίου απέχει μόλις 10 εβδομάδες» κατέληξε ο Ρούτε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.