Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή

«Ο συμβιβασμός δεν γίνεται δεκτός από τους Έλληνες συντηρητικούς και τους εθνικιστές»

Στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά» γράφει η γερμανική Die Welt. Το κοινοβούλιο της Αθήνας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Τσίπρα την Τετάρτη το βράδυ. 151 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Τσίπρα και 148 ήταν κατά, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Ο Τσίπρας είχε θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης λόγω της διαμάχης για μια συμβιβαστική συμφωνία με την Μακεδονία» γράφει η Die Welt και προσθέτει: «Η διαμάχη προκλήθηκε κυρίως λόγω του συμβιβασμού για το όνομα που ο Τσίπρας διαπραγματεύτηκε με την ΠΓΔΜ. Ως εκ τούτου, η γειτονική χώρα θα πρέπει να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, αυτός ο συμβιβασμός δεν γίνεται δεκτός από τους Έλληνες συντηρητικούς και τους εθνικιστές», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

FAZ

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε οριακά ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή» γράφει η γερμανική FAZ προσθέτοντας ότι 151 από τους 300 βουλευτές υποστήριξαν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Αυτή η απόφαση μπορεί να σταματήσει τη διαμάχη στην Ελλάδα για το νέο όνομα της Μακεδονίας», εκτιμά η FAZ.

Der Spiegel

«151 βουλευτές σε σύνολο 300 στο ελληνικό κοινοβούλιο υποστήριξαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης» γράφει το περιοδικό Der Spiegel. «Τώρα μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία με τη Μακεδονία , η οποία πρόκειται να τερματίσει μια διαφωνία δεκαετιών» τονίζει το γερμανικό περιοδικό.

«Ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου λόγω της διαφωνίας του για τη συμφωνία με τη "Μακεδονία"» αναφέρει το Spiegel και προσθέτει ότι και «η αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη συμφωνία του Τσίπρα με την πΓΔΜ»

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» . Το Κοινοβούλιο της Αθήνας πρέπει τώρα να κυρώσει τη συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, την οποία η Ελλάδα είχε μπλοκάρει λόγω της διαφωνίας για το ονοματολογικό, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.