Ο Ρώσος υπουργός απορρίπτει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας υπό τουρκικό έλεγχο
«Το βόρειο τμήμα της Συρίας πρέπει να ξαναπεράσει στον έλεγχο της Δαμασκού μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απορρίπτονταςι την ιδέα μιας «ζώνης ασφαλείας» υπό τουρκικό έλεγχο, την οποία προωθούν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον.
«Είμαστε πεπεισμένοι, ότι το βέλτιστο και το μόνο δίκαιο είναι να περάσουν τα εδάφη αυτά στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των διοικητικών τους δομών», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι «υποστηρίζει τις επαφές που άρχισαν ανάμεσα στους εκπροσώπους των Κούρδων και τις συριακές αρχές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα αποκατασταθεί η ζωή σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς εξωτερική ανάμειξη».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε πρόσφατα τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» 30 χλμ στη Συρία. Έπειτα από συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε χθες ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναλάβει την εγκαθίδρυση της ζώνης αυτής ανάμεσα στη μεθόριο και τις θέσεις της κύριας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη Δαμασκό, της οποίας η Ρωσία είναι ο βασικός σύμμαχος.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα θιγεί κατά την προσεχή συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αναμένεται να γίνει στη Ρωσία έως το τέλος του Ιανουαρίου. Παράλληλα οι Κούρδοι της Συρίας απέρριψαν σήμερα τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
«Μπορεί να υπάρξει μια γραμμή οριοθέτησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια Συρία με δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ (...) Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε στο AFP ο Αλντάρ Χαλίλ, σημαίνον πολιτικό πρόσωπο των Κούρδων της Συρίας. «Η Τουρκία δεν είναι ουδέτερη, είναι μια πλευρά που εμπλέκεται στη σύγκρουση» και ως εκ τούτου «δεν μπορεί να είναι ένας εγγυητής της ασφάλειας», σημείωσε ο Χαλίλ.