Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των G20
Η συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) και με φόντο την κλιμάκωση στην Ουκρανία επιβεβαιώθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο, παρά τις απειλές του αμερικανού προέδρου ότι θα σνομπάρει τον ρώσο ομόλογό του.
«Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε τη συνάντηση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, διευκρινίζοντας πως αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο «γύρω στο μεσημέρι» ώρα Αργεντινής και «μπορεί να διαρκέσει σχεδόν μια ώρα».
Ήρθησαν έτσι οι αμφιβολίες που είχε αφήσει να πλανώνται ο αμερικανός πρόεδρος. Είχε δηλώσει πως «ίσως» να απέφευγε αυτή τη διμερή συνάντηση λόγω του ένοπλου επεισοδίου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των είκοσι μεγαλύτερων παγκόσμιων δυνάμεων συνεδριάζουν αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Μπουένος Άιρες κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με φόντο εκκλήσεις για διαδηλώσεις.
Οι αρχές εκφράζουν φόβους για επεισόδια, όπως αυτά που σημειώθηκαν πέρυσι κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Αμβούργο, καθώς η Αργεντινή εξακολουθεί να δίνει μάχη εναντίον μιας ατελείωτης οικονομικής κρίσης.
Σήμερα η ισχυρή αστυνομική παρουσία ήταν ορατή στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, ενώ τα αεροπλάνα των ηγετών προσγειώνονταν το ένα μετά το άλλο.
Η συνάντηση, δέκα χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής της G20 το φθινόπωρο του 2008 στην Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζεται από μια ολόκληρη σειρά διμερών συνομιλιών που έχουν προγραμματισθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται απόψε στο Μπουένος Άιρες.
Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει μεγαλύτερη άνεση στα τετ-α-τετ απ' ό,τι στις μεγάλες πολυμερείς συνομιλίες, πρόκειται να συναντηθεί επίσης με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Ο στόχος είναι να επιχειρηθεί να σταματήσει η κλιμάκωση των δασμολογικών αντιποίνων μεταξύ των δύο χωρών, που απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορέσουν να κάνουν ένα βήμα η μια προς την άλλη», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
«Μια συμφωνία που θα κατέληγε απλώς στην αγορά περισσότερων αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα ή που θα έδινε αόριστες υποσχέσεις χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να αναστείλει το πρόβλημα», προειδοποιεί ο Πολ Χίνλι του Tsinghua Center for Global Policy.
Μένει να δούμε τις θέσεις που θα πάρουν γύρω από την Κίνα και τις ΗΠΑ οι άλλοι πρωταγωνιστές της G20, μιας ομάδας που συγκεντρώνει το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
«Άχρηστο»
Εκτός από τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει μια «διάδραση» με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ένα από τα πιο σταθερά στηρίγματα του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου ο οποίος, σύμφωνα με τον Τραμπ, προσφέρει υπηρεσίες στην αμερικανική οικονομία αφήνοντας να μειωθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού.
Όμως η υποστήριξη αυτή δεν είναι ομόφωνη στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και την ώρα που ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται στην Υεμένη.
Μπροστά στον ακτιβισμό του Ντόναλντ Τραμπ, οι Ευρωπαίοι, αν και βρίσκονται σε αναταραχή εξαιτίας του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού, θα επιχειρήσουν να υπερασπισθούν την πολυμέρεια, μια αρχή που βρισκόταν ήδη στη ρίζα της πρώτης συνάντησης των ηγετών της G20 το 2008, μέσα σε οικονομική θύελλα.
«Αν δεν δείχνουμε συγκεκριμένες προόδους, οι διεθνείς συναντήσεις μας καθίστανται άχρηστες, ακόμη και αντιπαραγωγικές», προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα της Αργεντινής La Nacion. Ο γάλλος πρόεδρος έχει φθάσει από χθες το βράδυ στην Αργεντινή για μια επίσημη επίσκεψη πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Το δύσκολο ζήτημα του κλίματος
Αυτά την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ανοικτά τους εμπορικούς εταίρους του, μεταξύ των οποίων την Ευρωπαϊκή Ένωση, με δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, έναν τομέα κρίσιμης σημασίας για το διεθνές εμπόριο.
Σε ανακοίνωση που έκανε πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20, το ΔΝΤ εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά 0,75% εξαιτίας της αύξησης των εμπορικών εντάσεων.
Για τους πιο αισιόδοξους, η επίσημη υπογραφή αύριο, Παρασκευή, μιας νέας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό δείχνει πως η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να βάλει στην άκρη την πολεμική ρητορική της.
Μένει να δούμε αν οι ίδιοι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να υπογράψουν στο Μπουένος Άιρες άλλο ένα έγγραφο: το περίφημο «τελικό ανακοινωθέν» με το οποίο παραδοσιακά ολοκληρώνονται οι μεγάλες διεθνείς συναντήσεις.
Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, ιδιαίτερα δυσχερής είναι η σύνταξη ενός αποσπάσματος αφιερωμένου στη μάχη κατά της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ένα θέμα που έχει γίνει ακανθώδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Η Βραζιλία, μέλος της G20, κατέστησε φανερές αυτές τις εντάσεις. Η χώρα, της οποίας από τον Ιανουάριο θα ηγείται ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος που δηλώνει σκεπτικιστής όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως δεν θα φιλοξενήσει το 2019 τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP29.