«Οι φόροι για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι υψηλότεροι από ό,τι στις άλλες βιομηχανικές χώρες»
Ένα πακέτο φοροαπαλλαγών και άλλων μέτρων για τόνωση της οικονομίας μακροπρόθεσμα θεωρεί απαραίτητο ότι πρέπει να εφαρμοστεί στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, όπως τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε την πρώτη συρρίκνωση του ΑΕΠ της από το 2015.
Ο Αλτμάιερ, εξέχων στέλεχος των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, διευκρίνισε ότι δίνει έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, κάτι που έχει ήδη προωθηθεί στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και θα εφαρμοστεί σύντομα στη Γαλλία.
«Οι φόροι για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι υψηλότεροι από ό,τι στις άλλες βιομηχανικές χώρες», εξήγησε ο Αλτμάιερ στη Welt am Sonntag. «Αυτό είναι μειονέκτημα και θέτει θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. Γι' αυτό είναι απαραίτητη μια μεσοπρόθεσμη περικοπή».
Προτείνει να αξιοποιηθεί το μισό ποσό από τα αυξημένα έσοδα από τη φορολογία για να χρηματοδοτηθούν οι περικοπές και προσθέτει ότι θεωρεί επιτακτικό η συνεισφορά στο κράτος πρόνοιας να μην υπερβαίνει το 40% του μέσου ακαθάριστου μισθού.
Να σημειωθεί πως το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Για τον Αλτμάιερ, αυτή η συρρίκνωση δεν ισοδυναμεί με καταστροφή, ενώ το υπουργείο του χαρακτήρισε το γεγονός προσωρινό φαινόμενο και το απέδωσε στο γεγονός ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα όρια εκπομπών ρύπων.
Σύμφωνα με τη Βελτ, ο Αλτμάιερ, στενός σύμμαχος της Μέρκελ, σκοπεύει να αξιοποιήσει την ανησυχία που προκάλεσε η συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος ανήκει στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), και να προχωρήσουν οι περικοπές φόρων. «Χρειαζόμαστε σαφήνεια για τις φοροαπαλλαγές για τους εργαζόμενους και τη βιομηχανία, βαθμιαία μείωση του φόρου αλληλεγγύης για όλους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη καινοτομία», υποστήριξε ο Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.