«Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε, καθώς η συμφωνία είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον», τόνισε η Τερέζα Μέι
Το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας ενέκρινε τελικά το σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, όπως δήλωσε απόψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.
Σε δηλώσεις της, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία. «Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε, καθώς η συμφωνία είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον και ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες πολιτικής συντάκτριας του Sky News, το σχέδιο ναι μεν πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο, όμως περίπου 10 υπουργοί το καταψήφισαν. «Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.
Αντιδρά η Σκωτία
Εκτός από τους 10 υπουργούς, την αντίδρασή της στη συμφωνία εξέφρασε και η Σκωτία. Η πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της χώρας της και προέβλεψε πως η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο».
«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).
Για συμφωνία ορόσημο κάνει λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τη συμφωνία ωστόσο χαιρέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου με τη Βρετανία.
«Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με το κείμενο συμφωνίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία που δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.
Η συμφωνία βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.
Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ παρόμοιο με αυτό που έχουν μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.
«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, την ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και το θεμιτό ανταγωνισμό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήματα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναμίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα κι επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε συμφωνία περιφρούρησης που θα έχει ως αποτέλεσμα Βρετανία και ΕΕ να εγκαθιδρύσουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές τους σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι η περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.
Σε «θέση μάχης» οι βουλευτές της Μέι
Νωρίτερα, πάντως, το BBC μετέδωσε πως οι οι υποστηρικτές του Brexit εντός του κόμματος της Μέι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αμφισβητούσαν την αρχηγό τους. Την πληροφορία μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ, επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών.
Σύμφωνα με την Κούνσμπεργκ, οι υποστηρικτές του Brexit είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.
«Ανώτερα στελέχη των Τόρις μου αναφέρουν ότι η οργή των Brexiteer είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται πιθανό να αμφισβητήσουν την ηγεσία του κόμματος αύριο», τόνισε η Κούνσμπεργκ με tweet της.