Ο παγκόσμιος χάρτης αλλάζει και σε μια 10ετία σχεδόν τίποτα δεν θα είναι όπως το ξέρουμε σήμερα
Μέχρι το 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 8,5 δισεκατομμύρια. Στην Οικουμένη αυτή, με τόσους ανθρώπους που δεν ξαναείδε ποτέ ο πλανήτης Γη τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά από τώρα. Και είμαστε μόλις 12 χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του B1M, 6 στους 10 κατοίκους του πλανήτη (ποσοστό 60%), θα ζουν σε πόλεις και 1 στους 3 ανθρώπους θα ζουν σε πόλη με πληθυσμό άνω του μισού εκατομμυρίου.
Ήδη αρκετές χώρες έχουν μπει σε μια πρωτοφανή… κούρσα για να αποκτήσουν εκείνες τις μητροπόλεις του μέλλοντος, με τις κατασκευές να αντιμετωπίζουν – ως κλάδος- ίσως τις μεγαλύτερες προκλήσεις από κάθε άλλον: επάρκεια χώρου - στέγης, συγκράτηση του κόστους ζωής (ενοίκια κλπ), συνθήκες υγιεινής, δίκτυα συγκοινωνιών και μεταφορών, εξασφάλιση τροφοδοσίας και υδροδότησης κ.ό.κ.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δούμε «τεκτονικές» αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη ενώ οι μεγαλύτερες πόλεις δεν θα είναι πια στο έδαφος των «παραδοσιακών» μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή της Αμερικής και της Ευρώπης αλλά στην Ασία και την Αφρική.
Έτσι, με βάση τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών για την αστικοποίηση, αυτές θα είναι οι 10 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου το 2030:
10. Μέξικο Σίτι, Μεξικό – 23,9 εκατομμύρια κάτοικοι
Ενδεικτικά, τη θέση αυτή κατέχει σήμερα η Νέα Υόρκη. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόνη πόλη στην αμερικανική ήπειρο που βρίσκεται πια στη λίστα.
Τα τελευταία χρόνια στην πόλη κατασκευάζονται συνεχώς κτίρια που «τρώνε» το νέφος και την ατμοσφαιρική ρύπανση και ουρανοξύστες με υψηλή αντισεισμικότητα.
9. Λάγος, Νιγηρία – 24,2 εκατομμύρια κάτοικοι
Υπερσκελίζοντας το Γιοχάνεσμπουργκ, το Λάγος αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στην αφρικανική ήπειρο. Ο αξιοσημείωτα νεαρός μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων της πόλης, δίνει μια ισχυρή δημογραφική δυναμική.
Σε μια λίγο μακρινή – και ως εκ τούτου όχι τόσο ασφαλή- πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, το 2100 το Λάγος θα είναι η πιο πολυπληθής πόλη του κόσμου με 88 (!) εκατομμύρια κατοίκους. Αλλά αυτό είναι λίγο μακρυά ακόμη…
8. Κάιρο, Αίγυπτος – 24,5 εκατομμύρια κάτοικοι
Είναι η πόλη που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Μόλις την τελευταία δεκαετία ο αστικός ιστός του Καΐρου επεκτάθηκε κατά 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
7. Καράτσι, Πακιστάν – 24,8 εκατομμύρια κάτοικοι
Το Πακιστάν μπαίνει στη λίστα με τις χώρες που έχουν τις πλέον πολυπληθείς πόλεις για πρώτη φορά στην ιστορία. Τα τελευταία 12 χρόνια έχει αναδειχτεί σε λιμάνι – κλειδί για το εμπόριο στον Ινδικό Ωκεανό.
6. Ντάκα, Μπαγκλαντές – 27, 4 εκατομμύρια κάτοικοι
Είναι ήδη η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου και φέτος είχε 19 εκατ. κατοίκους. Το μεγαλύτερο challenge είναι οι πλημμύρες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η πόλη και στις οποίες χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.
Το 2021 θα ανοίξει το πρώτο τμήμα του μετρό της πόλης με στόχο να καταπολεμηθεί το τεράστιο πρόβλημα κίνησης του οδικού δικτύου της πόλης.
5. Πεκίνο, Κίνα – 27,7 εκατομμύρια κάτοικοι
Πρωτεύουσα της Κίνας εδώ και 8 αιώνες, είναι η πόλη που πρέπει να συνδυάσει την επέκταση του αστικού ιστού με την προστασία της τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει.
Ενδεικτικό είναι ότι πέριξ του Πεκίνου υπάρχουν 7 μνημεία από τη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Επίσης έχει τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
4. Μουμπάι (Βομβάη), Ινδία – 27,8 εκατομμύρια κάτοικοι
Η «θερμοκοιτίδα» της επιχειρηματικότητας στην Ινδία προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται να ζήσουν εδώ αναζητώντας δουλειά και ένα καλύτερο μέλλον.
3. Σανγκάη, Κίνα – 30,8 εκατομμύρια κάτοικοι
Από τη δεκαετία του 1990, η ανάπτυξη της Σανγκάης μπορεί να παρομοιαστεί μόνον με έκρηξη! Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις άλλαξαν την πόλη σε κάθε επίπεδο.
Είναι το υπ’ αριθμόν 1 εμπορευματικό λιμάνι του κόσμου.
2. Δελχί, Ινδία – 36,1 εκατομμύρια κάτοικοι
Η διοικητική πρωτεύουσα της Ινδίας είναι ήδη η πλέον πολυπληθής της χώρας. Το ΑΕΠ της «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 7% κάθε χρόνο.
Το μεγαλύτερο της πρόβλημα παραμένει η ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων επενδύσεων για την πόλη διοχετεύονται στην επέκταση του δικτύου του μετρό.
1. Τόκιο, Ιαπωνία – 37,2 εκατομμύρια κάτοικοι
Η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου θα γίνει… μεγαλύτερη! Ο πληθυσμός της δεν θα αυξηθεί ιδιαίτερα και δεν υπάρχουν και περιθώρια εξάλλου.
Το 2017 κέρδισε τη διάκριση της ασφαλέστερης πόλης του κόσμου ενώ το 2020 θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.