Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι είναι ασύμβατο με τις σύγχρονες αξίες
«Σε μια εποχή παγκόσμιων καθοριστικών δυναμικών, το να μένουν οι Τουρκοκύπριοι υπό οικονομικά εμπάργκο, σε αντίθεση με τις σύγχρονες αξίες, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του σε διεθνές φόρουμ που πραγματοποιείται στα κατεχόμενα και φιλοξενεί η «Τράπεζα Αναπτύξεως» του ψευδοκράτους, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε, ότι τέτοιου είδους συζητήσεις που ενδιαφέρουν τον κόσμο γενικότερα, αποτελούν ανάγκη για τη στήριξη και τη συμβολή στον κοινό αγώνα όλων των κρατών και όλων των κοινοτήτων. «Σε μια εποχή παγκόσμιων καθοριστικών δυναμικών, το να μένουν οι Τουρκοκύπριοι υπό οικονομικά εμπάργκο, σε αντίθεση με τις σύγχρονες αξίες, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ελπίζω, ότι η σημερινή συνάντηση θα συμβάλει στην επιθυμία των Τουρκοκυπρίων να διευρύνουν τις σχέσεις τους με τη διεθνή κοινότητα και στη διαμόρφωση ενός οράματος, που θα τους ανοίξει το δρόμο» είπε.
«Στις μέρες μας» πρόσθεσε «το δεσπόζον οικονομικό μοντέλο που ενθαρρύνει την κατανάλωση, φέρει μαζί του και κινδύνους, περιβαλλοντικούς και υγείας, ενώ ανοίγει το δρόμο σε οικολογικές καταστροφές και εξάλειψη πόρων». «Το σημαντικό» είπε «είναι ότι δημιουργεί ένα καθεστώς, όπου δεν μετρά η κοινωνική δικαιοσύνη». «Στις παγκόσμιες προτεραιότητες», ανέφερε ο κ. Ακιντζί, «πρέπει να περάσει η συλλογική δράση για να αντιμετωπιστούν αυτά τα κοινά προβλήματα».
«Πρέπει να καλυτερεύσει ο διαμοιρασμός των ωφελημάτων από τη χρήση των φυσικών πόρων και πρέπει να επιτευχθεί η χρηματοδότηση για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ανάγκη» συμπλήρωσε, «για μια νέα παγκόσμια κοινωνική συμφωνία και μια νέα κοινή κατανόηση της ηθικής, που θα σέβεται το δίκαιο, τα δικαιώματα και τις ανησυχίες του καθενός και των μελλοντικών γενεών».
Αναφερόμενος στην οικονομία του ψευδοκράτους, ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε ειδική μνεία στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού, αλλά και στη σημασία της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής της μικρής νησιωτικής οικονομίας, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δίδουν μεγάλη σημασία στη δημιουργία και στήριξη πράσινης οικονομίας, των πράσινων κτιρίων και των ΑΠΕ.