Πέρασε τελικά από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η γραμμή Ζάεφ - Βρέθηκαν οι 80 βουλευτές
Με οριακή πλειοψηφία, ήτοι με 80 βουλευτές σε σύνολο 120, εγκρίθηκε τελικά από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η αναθεώρηση του Συντάγματος, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε μία συνεδρίαση που άρχισε μετά από συνεχείς αναβολές και με βαριά τη σκιά καταγγελιών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί χρηματισμού βουλευτών, βρέθηκε τελικά η απαιτούμενη πλειοψηφία.
Νωρίτερα, αναταραχή είχε ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ με αιχμή του δόρατος τις καταγγελίες του αντιπολιτευόμενου κόμματος ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δωροδοκούσε βουλευτές για να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση. Η έναρξη της συζήτησης πήρε αρκετές αναβολές. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι τοπική ώρα, στη συνέχεια αναβλήθηκε για τις 15:00 τοπική ώρα και μετά προγραμματίστηκε για τις 21:00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).
«Οι καταγγελίες περί χρηματισμού»
«Φωτιά» στη διαδικασία έβαλε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. Όπως μετέδωσε το site των Σκοπίων republika.mk ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE κατήγγειλε δωροδοκίες βουλευτών για να επιτευχθεί η πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής και να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με την καταγγελία του «2 εκατομμύρια προτάθηκαν σε έναν βουλευτή, ενώ σε άλλους δύο έγινε πρόταση ενός εκατομμυρίου και 250.000 ευρώ αντίστοιχα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μποσνιακόφσκι έσπευσε να διαψεύσει τις καταγγελίες που έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες Kurir και του Republika περί δωροδοκιών κι εκβιασμών και τονίζει πως πρόκειται για «ύβρεις και συκοφαντίες που έχουν ως στόχο να βλάψουν τη φήμη και την υπόληψη του κ. Ζάεφ».
«Γίνονται προσπάθειες να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία»
Πριν τις καταγγελίες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, είχε δηλώσει πως γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες».
Το πρωί, ορισμένα ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Οι ζυμώσεις στη γειτονική χώρα είναι έντονες, μετά και τη δήλωση από τη γειτονική Σερβία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ότι «πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (για την ΠΓΔΜ). Αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία».
Πιέσεις από το ΕΛΚ προς το αντιπολιτευόμενο VMRO
Εν τω μεταξύ, πιέσεις προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO άσκησε στο παρά πέντε της συνεδρίασης το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους κόλπους του οποίου ανήκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, Τζόζεφ Ντολ, σε ανάρτησή του στο Twitter ανάφερε, ότι «η αντιπολίτευση έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές».