Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία
Σε ένα χωρίς προηγούμενο θρίλερ έχει εξελιχθεί η εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που μίλησε στο CNN, δολοφονήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια η σορός του τεμαχίστηκε.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόκειται να έχουν συνομιλίες στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πρωτίστως για την υπόθεση Κασόγκι όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Αλλά και η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, όπως πρότεινε σήμερα ένας σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και σφοδρός επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.
Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε εκεί και ότι το πτώμα του μεταφέρθηκε, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά το Ριάντ.
«Έχουμε μια πολύ αμφιλεγόμενη εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά με αυτό που συνέβη στην περίπτωση Κασόγκι τις τελευταίες ημέρες και αυτά που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσουν την εικόνα. Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει την πολιτική της προς τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε στο δίκτυο Deutschlandfunk ο Γιούργκεν Χαρντ, ο εκπρόσωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των συντηρητικών της Μέρκελ.
«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το οικονομικό μας πλεονέκτημα ώστε η Σαουδική Αραβία να παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ο Χαρντ είπε ακόμη ότι είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στην πολιτική και δεν υπάρχουν σχέδια για επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ριάντ.
Χθες Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε το Ριάντ καλή τη πίστει παρότι αμερικανοί βουλευτές φωτογραφίζουν την σαουδαραβική ηγεσία ως εμπλεκόμενη στην εξαφάνιση του Κασόγκι και ταυτόχρονα αυξάνεται η πίεση της Δύσης προς την Σαουδική Αραβία να δώσει απαντήσεις.
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου και σύμμαχος της Μέρκελ, άσκησε κριτική εις βάρος του Τραμπ έπειτα από τα σχόλια του αμερικανού προέδρου. «Ο καθοριστικός παράγοντας τώρα είναι η συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά είπε στον πρίγκιπα διάδοχο ότι σας δίνουμε απόλυτη ελευθερία αρκεί να αγοράζετε αρκετά όπλα και άλλα πράγματα από εμάς», όπως δήλωσε στο δίκτυο ARD.
Η G7 θέλει «αξιόπιστη και διαφανή» έρευνα
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την Τρίτη την «έντονη ανησυχία» τους για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου, ζητώντας να διενεργηθεί «σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανής και ταχεία» έρευνα για την υπόθεση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.
«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξαφάνιση του διαπρεπούς σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κρίνοντας ότι εκείνοι που φέρουν ευθύνη για την υπόθεση πρέπει να λογοδοτήσουν.
Ο Κασόγκι, 59 ετών, επικριτής διαφόρων αποφάσεων της κυβέρνησης στο Ριάντ, συνεργάτης τα τελευταία χρόνια της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, μπήκε τη 2α Οκτωβρίου στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.
«Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις τουρκικές και τις σαουδαραβικές αρχές και ελπίζουμε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα διενεργήσει μια σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία έρευνα, όπως ανακοινώθηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύουμε την ελευθερία του Τύπου», συμπληρώνεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 2017 δημοσιογράφος, μαύρο πρόβατο για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων που ταξίδεψε από το Ριάντ ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να διαψεύδουν μέχρι και σήμερα ότι είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι.
Η Κριστίν Λαγκάρντ θα απέχει από τη σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Σαουδική Αραβία
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να αναβάλλει προγραμματισμένο ταξίδι της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα συμπεριλάμβανε έναν σταθμό στο Ριάντ, όπου θα συμμετείχε σε σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφέρει ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον που διανεμήθηκε στον Τύπο την Τρίτη.
Το Σάββατο, η Λαγκάρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ινδονησία ότι δεν σκόπευε να αλλάξει το πρόγραμμά της, αλλά της προκάλεσαν «φρίκη» τα δημοσιεύματα για την εξαφάνιση του Κασόγκι.
«Το προγραμματισμένο ταξίδι της Γενικής Διευθύντριας στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής αναβάλλεται», αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ, στην οποία δεν δίνεται καμιά εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.