Μέχρι και δέκα ημέρες μπορεί να διαρκέσει η συζήτηση στην ολομέλεια
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τη Συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία, ενώ για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.
Για να εξασφαλίσει ο Ζόραν Ζάεφ πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή απαιτείται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης. Πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE επανέλαβε και χθες, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος.
Χθες, ο Φερίντι Μούιτς, Βόσνιος, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του σοσιαλδημοκρατικού SDSM του Ζάεφ και είχε ψηφίσει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκάλυψε ότι θα ψηφίσει υπέρ των Συνταγματικών αλλαγών. «Ακολουθώ το δρόμο της λογικής και της συνείδησης» υποστήριξε.