Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έθεσε τους βουλευτές προ των ευθυνών τους για το μέλλον της χώρας
Έκκληση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι η εναλλακτική λύση σε αυτήν, είναι η «απομόνωση» της χώρας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα kurir.rs.
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε, ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών, προτρέποντας τους να ψηφίσουν κατά βούληση. «Κοιτάξτε στις καρδιές σας, να είστε γενναίοι, να βάλετε τη βούληση των πολιτών πάνω από τα κόμματα σας» είπε ο Ζάεφ από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος κυρίως σε αυτούς της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να ψηφίσουν υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος.
«Κοιτάξτε το μέλλον της χώρας και το μέλλον των παιδιών σας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι κάθε άλλη επιλογή οδηγεί σε απομόνωση, στην οποία η ΠΓΔΜ βρέθηκε 27 χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι το βάρος της ιστορικής απόφασης πέφτει στους ώμους των βουλευτών και ότι η επιλογή είναι ξεκάθαρη. «Κάθε βουλευτής κρατάει το "κλειδί" για μια ιστορική απόφαση» είπε.
«Η μία επιλογή είναι η φτώχεια, η άλλη είναι η φωνή ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος, μια φωνή που θα μας οδηγήσει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τώρα πρέπει να αποφασίσετε, αν θα χάσουμε πολλά ή θα πάρουμε πολλά» είπε, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η επιλογή, που πρέπει να κάνουμε». Ο Ζάεφ αναφέρθηκε στα αιματηρά επεισόδια του Απριλίου του 2017, τα οποία όπως τόνισε, έκαναν το γύρο του κόσμου και λειτούργησαν σε βάρος της χώρας, τονίζοντας ότι τώρα «είναι μια ευκαιρία για συγχώρεση και ενότητα», σημειώνοντας ότι ο ίδιος ζητάει πρώτος συγγνώμη για το ρόλο που διαδραμάτισε σε εκείνα τα επεισόδια.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε, ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος. Επανέλαβε δε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά, το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).