Το παρατσούκλι τους στο ΝΑΤΟ είναι «Μαύρη Τρύπα»
«Οι Ρώσοι έχουν κατασκευάσει νέα κλάση υποβρυχίων με το όνομα Dolgorukiy. Έχουν κατασκευάσει την κλάση υποβρυχίων Severodvinsk και μια υβριδική κλάση υποβρυχίων Kilo» είπε πρόσφατα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ο αμερικανός ναύαρχος Φόγκο, προσθέτοντας την ανησυχία του ειδικά για τα έξι υβριδικά υποβρύχια της κλάσης Kilo που επιχειρούν κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανησυχία του ναυάρχου έχει να κάνει με την δυνατότητα αυτής της κλάσης υποβρυχίων να εκτοξεύει τους πυραύλους κρουζ «Kalibr».
Ποια είναι όμως τα τεχνικά γνωρίσματα αυτών των υβριδικών υποβρυχίων της Ρωσίας στη Μεσόγειο που έχουν προκαλέσει «ανατριχίλα» στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ;
Πρόκειται καταρχήν για τα υποβρύχια που στην Ρωσία η κλάση τους φέρει το όνομα Project 636.3 και το παρατσούκλι «Μαύρη Τρύπα» καθώς οι δυνατότητες στελθ που διαθέτει το καθιστούν «αόρατο». Τα έξι υποβρύχια της κλάσης που ανέφερε ο αμερικανός ναύαρχος είναι τα: Novorossiysk, Rostov-on-Don, Stary Oskol, Krasnodar, Velikiy Novgorod και Kolpino. Υπό κατασκευή είναι δύο ακόμα το Petropavlovsk-Kamchatsky και το Volkhov.
Το πιο παλιό από αυτά είναι το Novorossiysk που ανέλαβε υπηρεσία μόλις το 2014 και το νεότερο είναι το Kolpino που ανέλαβε υπηρεσία το 2016.
Οι διαστάσεις των υποβρυχίων αυτών είναι επί της ουσίας οι ίδιες με την αρχική κλάση Kilo αλλά η πλώρη έχει βελτιωθεί για να έχει πιο υδροδυναμική ροή. Διαθέτει επίσης βελτιωμένες δυνατότητες αθόρυβης λειτουργίας καθώς το μηχανοστάσιο έχει ηχομονωθεί ακόμα καλύτερα ενώ άλλα μηχανικά στοιχεία έχουν μετακινηθεί σε σημεία που παράγουν λιγότερο θόρυβο.
Τα υβριδικά υποβρύχια διαθέτουν επίσης κατά 25% μεγαλύτερη εμβέλεια από την αρχική έκδοση. Είναι οπλισμένα με 18 τορπίλες και 8 πυραύλους επιφανείας-εδάφους (Kalibr). Έχουν πλήρωμα 52 ατόμων και μιας και είναι ντιζελοηλεκτροκίνητα μπορούν να παραμείνουν στην θάλασσα για 45 ημέρες.
Το εκτόπισμά τους είναι 4.000 τόνοι και όταν είναι σε κατάδυση μπορούν να ξεπεράσουν τους 17 κόμβους σύμφωνα με το ρωσικό ναυτικό καθιστώντας τα από τα γρηγορότερα υποβρύχια.