Η Βραζιλία και η Αυστραλία έχουν ήδη απαγορεύσει τα κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος
Στο στόχαστρο των γαλλικών υγειονομικών αρχών μπαίνει τώρα το σολάριουμ, ζητώντας την απαγόρευσή του, καθώς, όπως τονίζουν, έχει επιβεβαιωθεί πως όσοι χρησιμοποιούν τα κρεβάτια μαυρίσματος κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο.
«Συνιστούμε να διακοπεί η δραστηριότητα που σχετίζεται με το τεχνητό μαύρισμα και επίσης να σταματήσουν οι πωλήσεις συσκευών που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για αισθητικούς λόγους, κυρίως σε ιδιώτες» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολιβιέ Μερκέλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (Anses) που έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αυτό από το 2014.
«Δεν γίνεται να περιμένουμε άλλο. Τα επιστημονικά δεδομένα συσσωρεύονται, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, έχουμε αξιόπιστες αποδείξεις. Έχει επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος καρκίνου, έχουμε δεδομένα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όλος ο πληθυσμός. Τώρα, συνιστούμε να αναλάβουν δράση οι αρχές».
Η Βραζιλία και η Αυστραλία έχουν ήδη απαγορεύσει τα κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος.
Στη Γαλλία, δερματολόγοι, η Ιατρική Ακαδημία και ακόμη και η Γερουσία έχουν ζητήσει να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση, όμως η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει περιοριστεί να θέσει αυστηρότερους όρους για τη χρήση του σολάριουμ.
Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο έχει χαρακτηρίσει καρκινογόνα την τεχνητή ακτινοβολία από το 2009. «Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά σολάριουμ πριν από την ηλικία των 35 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 59% να παρουσιάσουν δερματικό μελάνωμα. Στη Γαλλία, εκτιμάται ότι το 43% των κρουσμάτων μελανώματος στους νέους μπορεί να αποδοθεί στη χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος πριν από την ηλικία των 30 ετών» υπογραμμίζει η Anses.
Ο Μερκέλ υπενθύμισε ότι στη Γαλλία απαγορεύεται η χρήση κρεβατιών τεχνητού μαυρίσματος από ανήλικους.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Anses, που δημοσιοποιήθηκε το 2015, 10.340 κρούσματα μελανώματος σε ενηλίκους άνω των 30% θα μπορούσαν να αποδοθούν στην έκθεση στον ήλιο και 382 κρούσματα στη χρήση κρεβατιών μαυρίσματος (1,5% των κρουσμάτων στους άνδρες και 4,6% στις γυναίκες). Επιπλέον, η τεχνητή ακτινοβολία όχι μόνο δεν προετοιμάζει το δέρμα για να μαυρίσει, αλλά ούτε προστατεύει από τον ήλιο και ούτε αυξάνει τη βιταμίνη D, αντιθέτως προκαλεί γήρανση του δέρματος: γερνάει με τετραπλάσια ταχύτητα σε σύγκριση με την απλή έκθεση στον ήλιο.
Το Εθνικό Συνδικάτο των Επαγγελματιών Σολάριουμ ωστόσο υποστηρίζει ότι τα κρεβάτια αυτά δεν είναι επικίνδυνα και συμβάλλουν στην ευεξία, εφόσον χρησιμοποιούνται με συνετό τρόπο. Το συνδικάτο εκτιμά ότι αν απαγορευτούν, θα χαθούν 10.500 θέσεις εργασίας στα 350 εξειδικευμένα κέντρα μαυρίσματος και στα 4.500 ινστιτούτα ομορφιάς που λειτουργούν σε όλη τη Γαλλία.