Θύματα της ασφάλτου και αυτοχειρίας πέφτουν κατά κύριο λόγο νέοι ηλικίας από 14 έως 24 ετών σύμφωνα με ψυχολόγους
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως σε νέους ηλικίας από 14 μέχρι 24 ετών, με δεύτερη αιτία τις αυτοκτονίες, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, σημειώνοντας ότι «τα σοβαρότερα προβλήματα για τους νέους έφηβους σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών, τις κακές συνθήκες ζωής, την κακή ποιότητα ζωής και τη φτωχή ψυχική υγεία».
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ψυχολόγων και ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν δημόσιες πολιτικές, που βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα, που αναπτύσσονται από ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, από τον τομέα της επιστήμης της πρόληψης. Αιτιολογούν το σκεπτικό τους, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο «οι δράσεις που πραγματοποιούνται θα ανταποκρίνονται σε αναγνωρισμένες ανάγκες που οι ίδιοι οι νέοι μας υποδεικνύουν».
Επίσης, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου σε ανακοίνωσή του, «αυτές οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να είναι "φιλικές για τους έφηβους" και να στοχεύουν στην προώθηση των προσωπικών και κοινωνικών τους ικανοτήτων, της κοινωνικής τους δέσμευσης και των ευκαιριών ζωής τους, ώστε να δημιουργήσουν ισχυρά δίκτυα υποστήριξης για τους νέους». Προσθέτει, ότι έρευνες κατέδειξαν «ότι το 50% των ψυχικών διαταραχών αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 14 ετών, ενώ μέχρι το 75% αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 24 ετών και τα περισσότερα περιστατικά δεν αναγνωρίζονται με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τη βοήθεια και στήριξη που χρειάζονται».
Τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και οι Κύπριοι ψυχολόγοι σημειώνουν το δικαίωμα όσων αναπτύσσουν προβλήματα «να έχουν πρόσβαση σε ένα τοπικό, βιώσιμο σύστημα υγείας για να τους αντιμετωπίσουν και να παρέχουν επαρκή φροντίδα». Καταλήγοντας ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχολόγων αναφέρεται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία, Λιθουανού Dainius Pūras, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη, όπως οι φορείς παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας για εφήβους «κάνουν πολλά για να βελτιώσουν» τα όσα παρέχουν.