Άφαντοι δεκάδες χιλιάδες έφεδροι στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου

Άφαντοι δεκάδες χιλιάδες έφεδροι στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και παιδιά επωνύμων τα οποία συνήθως δεν εντοπίζονται

Σοβαρό πρόβλημα με τους έφεδρους φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, καθώς μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν παρουσιάζονται για τις επανεκπαιδεύσεις τους, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com

Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται τελικά όσοι δεν «πατούν» στην εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς ή είναι απλοί… επισκέπτες, απλώς και μόνο για να φαίνεται ότι τους δεν χαρίστηκε οτιδήποτε από οποιονδήποτε, απαλλάσσοντας τους πλήρως. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και παιδιά επωνύμων τα οποία συνήθως δεν εντοπίζονται, όπως συμβαίνει με πολλούς από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Όσοι δεν εμφανίζονται καν, εμπίπτουν στην κατηγορία αυτών που μετέβησαν στο εξωτερικό για σπουδές η και εργασία, αλλά όταν επέστρεψαν δεν το δήλωσαν στην Εθνική Φρουρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να εντοπιστούν σχετικά εύκολα, με μια αναζήτηση των αρμοδίων στον κατάλογο των  καταγραμμένων στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, αφού αργά ή γρήγορα αυτοί που επιστρέφουν στην Κύπρο, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους, βρίσκουν δουλειά και καταχωρούνται στους καταλόγους του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για χρόνια δεν γινόταν τέτοιος έλεγχος, οπότε οι χιλιάδες έφεδροι δεν εντοπίζονταν, σε αντίθεση με την τακτική που άρχισε να εφαρμόζεται με την αντιπαραβολή του καταλόγου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τον κατάλογο των εφέδρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποιοι από τους «ευνοούμενους» εφέδρους καλούνται σε μονάδες οι οποίες κατά κάποιον τρόπο είναι αδρανοποιημένες ή οι έφεδροι καλούνται μια φορά το χρόνο, αλλά και αυτή τη μοναδική φορά ίσως να μην εμφανίζονται.

Οι μονάδες αυτές, γνωστές ως έμπεδα, μπορεί όντως να αδρανοποιηθούν για αντικειμενικούς λόγους. Για παράδειγμα αν κάποιοι πρώην στρατιώτες και νυν έφεδροι εκπαιδεύτηκαν σε όπλα, όπως για παράδειγμα τεθωρακισμένα τα οποία αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση, τότε οι έφεδροι δεν έχουν αντικείμενο υπηρεσίας/εκπαίδευσης, οπότε καλούνται τυπικά μια φορά το χρόνο. Σε τέτοιες μονάδες στέλλονταν και έφεδροι οι οποίοι δεν είχαν σχέση με τεθωρακισμένα, οπότε «την βγάζουν» με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένα τάγματα έχει μειωθεί η συχνότητα κλήσης των εφέδρων, με την κατανομή τους σε «έμπεδα» και το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί τις περισσότερες μονάδες.

Η δράση των «έμπεδων» είναι υποστηριχτική προς άλλες μονάδες.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στον «Φ», ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης εξήγγειλε ριζικές αλλαγές στο σύστημα εφεδρείας που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2019.

Όπως εξήγησε, βασική αλλαγή θα είναι η αύξηση των παρουσιάσεων με παράλληλη μείωση της διάρκειας υπηρεσίας στην εφεδρεία, κάθε φορά που καλούνται. Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε πως στόχος είναι αφενός να αξιοποιείται η παρουσία τους στο έπακρο και ταυτόχρονα να γνωρίζει ο κάθε έφεδρος το πώς θα λειτουργήσει και τι θα πράξει όταν το καθήκον υπεράσπισης της πατρίδας τον καλέσει.