Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να «συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι σχεδόν διακόσιοι τραυματίστηκαν εξαιτίας του σεισμού 5,9 βαθμών ο οποίος έπληξε το βράδυ του Σαββάτου τη βόρεια Αϊτή, όπου οι αρχές πασχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες.
Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πορτ-ντε-Πε, στη βόρεια ακτή της Αϊτής, κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, το εστιακό βάθος της οποίας ήταν μόλις 11,7 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό και σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:10 του Σαββάτου τοπική ώρα (03:10 της Κυριακής ώρα Ελλάδας).
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Γκρος Μορν και γύρω από αυτή, νοτιότερα, ανάμεσά τους μια γυναίκα που υπέστη καρδιακή προσβολή μετά τον σεισμό.
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν σπίτι κατέρρευσε στην πόλη Σανσόλμ, ενώ ακόμη ένας θάνατος αναφέρθηκε στη Σεν Λουίς ντι Νορ. Σωστικά συνεργεία έσπευσαν την περιοχή για να βοηθήσουν τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το τραύμα του καταστροφικού σεισμού του 2010.
Σύμφωνα με το αϊτινό υπουργείο Εσωτερικών, οι τραυματίες ανέρχονται σε 188, 152 εκ οποίων είναι κάτοικοι της Πορτ-ντε-Πε και 30 της Γκρος Μορν.
Μια μετασεισμική δόνηση 5,2 βαθμών έβγαλε τους κατοίκους στους δρόμους στην Πορτ-ντε-Πε. Πολλοί είπαν ότι δεν επρόκειτο να κοιμηθούν μέσα στα σπίτια τους.
Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα εξαιτίας του μετασεισμού.
Ο αϊτινός πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, διαβεβαίωσε ότι θα σταλούν ενισχύσεις στην περιοχή, κυρίως αστυνομικοί και στρατιωτικοί, ενώ υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα προσφέρει βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων. Η κυβέρνηση σύστησε ένα κλιμάκιο συντονισμού των επιχειρήσεων αρωγής.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να «συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης εάν της ζητηθεί» από την κυβέρνηση της χώρας, που χαρακτήρισε «εταίρο και φίλη».
Βοήθεια προσέφερε και ο ΟΗΕ, με την εκπρόσωπό του στο Πορτ-ο-Πρενς Ελέν Λα Λιμ να δηλώνει ότι η αντιπροσωπεία του στη χώρα βρίσκεται σε επικοινωνία με την κυβέρνηση για να προσφέρει «υποστήριξη εάν είναι αναγκαίο», ειδικά για την αποτίμηση των αναγκών των σεισμοπαθών και την «ταχεία διανομή βοήθειας».
Πολλά σπίτια στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο καταστράφηκαν από τον σεισμό, γνωστοποίησε η Πολιτική Προστασία. Η πλήρης έκταση των ζημιών ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σαφής.
Σε τμήματα της Πορτ-ντε-Πε κάτοικοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ομαλότητας επιδιδόμενοι στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, μεταφέρονται εσπευσμένα στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός. Πολλοί από τους πιο σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην πρωτεύουσα για νοσηλεία.
Ο σεισμός ήταν από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τη χώρα μετά την καταστροφική σεισμική δόνηση 7,0 βαθμών της 12ης Ιανουαρίου 2010 κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200.000 άνθρωποι, άλλοι 300.000 και πλέον τραυματίστηκαν και 1,5 εκατ. κάτοικοι έμειναν άστεγοι στην πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής.