Εκτενώς ασχολείται με τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, ο βελγικός και ολλανδικός Τύπος
Εκτενώς ασχολείται με τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, ο βελγικός και ολλανδικός Τύπος, καθώς και τα εξειδικευμένα στα ευρωπαικά ζητήματα μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, αποδυναμωμένη μετά τη χαμηλή προσέλευση στο χτεσινό δημοψήφισμα, βλέπει τη θέση των υπερμάχων της Συμφωνίας των Πρεσπών και του συμβιβασμού με την Ελλάδα η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Μικρός ο ενθουσιασμός για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ».
Έμφαση δίνεται επίσης στις ανησυχίες της Δύσης για τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Ρωσίας και τις προσπάθειας διείσδυσής της στα Βαλκάνια, ενώ γίνεται αναλυτική αναφορά στις καταγγελίες ότι η εν λόγω χώρα κρύβεται πίσω από την εκστρατεία για το μποϊκοτάρισμα των εκλογών.
Από την πλευρά της σε ανταπόκρισή από τα Σκόπια, η De Morgen εκφράζει την άποψη ότι το υποτιθέμενο «κρίσιμο» δημοψήφισμα έχει αρχίσει πλέον να ξεθωριάζει και να χάνει την όποια αίγλη του λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής συμμετοχής, με τον απεσταλμένο της εφημερίδας να προσπαθεί να μεταφέρει το κλίμα εξηγώντας το σκεπτικό τόσο των οπαδών όσο και των πολέμιων της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ένα αβέβαιο μέλλον για την Μακεδονία τώρα που το δημοψήφισμα πέρασε ανεκμετάλλευτο για τους ψηφοφόρους που είχαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν χωρίς περιστροφές ποιο δρόμο επιθυμούν να ακολουθήσουν αλλά δεν το έπραξαν, βλέπει από την πλευρά της η ολλανδική εφημερίδα Trouw σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Οι Μακεδόνες μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα για το όνομα».
Σημειώνεται ότι το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι ποια ερμηνεία θα δοθεί στο αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που δεν ήταν δεσμευτικό αλλά είχε μόνον συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η υψηλή αποχή αφαιρεί από τον πρόεδρο Ζάεφ ένα σημαντικό όπλο που είχε στη φαρέτρα του προκειμένου να πείσει κάποιους τουλάχιστον από τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO να υπερψηφίσουν την συμφωνία, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς το πολωτικό και σχεδόν «τοξικό» κλίμα που επικρατεί πλέον στις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.
Στην ιστοσελίδα Euractiv αναφέρεται εξάλλου ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παρά την χαμηλή προσέλευση, σημειώνοντας ότι οι εκλογικοί κατάλογοι του 2002 έθεσαν τον αριθμό των ψηφοφόρων σε 1,8 εκατομμύρια, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες υψηλότερος από τον τρέχοντα πληθυσμό. Η χαμηλή προσέλευση θεωρήθηκε αναμενόμενη, ενώ προσφάτως οι αρχές στα Σκόπια επεσήμαναν ότι θα δεχθούν ως θεμιτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακόμη και με συμμετοχή 40%.
Τέλος ο EUObserver εκτιμά ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην πΓΔΜ αποτελεί ένα πιθανό σενάριο, από τη στιγμή που οι περισσότεροι ψηφοφόροι επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για τη μετονομασία της χώρας τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.