Μόλις 1 στους 4 πολίτες της ΠΓΔΜ πήγε στην κάλπη για να επικυρώσει ή να απορρίψει τη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία»
Μόλις 1 στους 4 πολίτες της ΠΓΔΜ ενδιαφέρθηκε να προσέλθει να ψηφίσει στο δημοψήφισμα στα Σκόπια, προκειμένου να επικυρώσει ή να απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».
Η προσπάθεια της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ να συνδέσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια με το μέλλον της ΠΓΔΜ και την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν έδειξε να συγκινεί τους πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν.
Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση της χώρας, και ο ίδιος ο πρόεδρος, Γκεόργκι Ιβανόφ, που προέρχεται από αυτήν είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων στα Σκόπια, ήταν μάλλον η αδιαφορία παρά η αντίρρηση που κράτησε τους πολίτες της ΠΓΔΜ μακρυά από την κάλπη.
Τι θα γίνει αν βγει άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις – που ενίοτε άγγιξαν τα όρια των απειλών- τόσο από τη ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ αλλά και τις ΗΠΑ, οι πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν.
Όμως, αν και ένα ισχυρό ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στα Σκόπια θα είχε υψηλή συμβολική σημασία για τα μηνύματα που θέλει να στείλει η χώρα προς τα έξω, όσο και για την κυβέρνηση του Ζάεφ, το δημοψήφισμα έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο Ζάεφ βρει την απαραίτητη κοινοβουλευτική στήριξη μπορεί να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και με αρνητικό αποτέλεσμα ή άκυρο δημοψήφισμα.