Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο ποσοστό αποχής και τι ποσοστό χρειάζεται για να μη βγει άκυρο το δημοψήφισμα
Σήμερα το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στα Σκόπια όπου οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα κληθούν να απαντήσουν αν αποδέχονται τη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου.
«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;» είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ.
Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 50% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Ωστόσο, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το ποσοστό της αποχής μπορεί να ξεπεράσει και το 50%, καθιστώντας το δημοψήφισμα ουσιαστικά άκυρο.
Όμως, όπως και στην Ελλάδα, τα δημοψηφίσματα στην ΠΓΔΜ έχουν συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, εφόσον η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ το αποφασίσει, ακόμη και αν το δημοψήφισμα βγει άκυρο ή αρνητικό, μπορεί, με τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πολιτικές εξελίξεις και εκλογές στην Ελλάδα την επαύριο του δημοψηφίσματος στα Σκόπια
Άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα θα έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Οι διαδικασίες εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πιθανόν να κρίνουν την επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, και «συγκυβερνήτης» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, έχει τονίσει ότι εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή, δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Συμφωνία αλλά θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές.