Αντιρρήσεις εκφράζονται στο ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής
«Ευρεία υποστήριξη» αλλά με «ερωτηματικά» έλαβαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων από τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην πολιτική ασύλου.
«Ήταν μία χρήσιμη και θετική άτυπη Σύνοδος» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι σημειώθηκε «πρόοδος» σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Όπως τόνισε, αν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις, εκτίμησε ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας (δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι αντιρρήσεις που έχουν προβάλει κάποια κράτη - μέλη αφορούν αφενός ανησυχίες περί εκχώρησης κυριαρχίας, αφετέρου το μέγεθος της υπηρεσίας, καθώς, κάποιοι θεωρούν υπερβολική την πρόταση για 10.000 προσωπικό μέχρι το 2020.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η προστασία των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, όπως και η ενδεχόμενη συνεργασία με αφρικανικές χώρες, και όχι η μετεγκατάσταση και η κατανομή των μεταναστών. «Αισθάνομαι ότι οι διαφωνίες σε αυτό θα συνεχιστούν και πέρα από αυτήν την προεδρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Κουρτς και ο κ. Τουσκ χαιρέτισαν την υποστήριξη από τους αρχηγούς της ΕΕ στις προσπάθειές τους για περαιτέρω συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.
Η «ώρα της αλήθειας» για το Brexit στις 18 Οκτωβρίου
Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε πως οι «27» επιβεβαίωσαν την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας και να υπάρξει μία κοινή πολιτική δήλωση που θα περιγράφει τη μελλοντική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου με «σαφήνεια».
Για το χρονοδιάγραμμα, τέλος, υπογράμμισε ότι η «ώρα της αλήθειας» θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, ενώ, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η συμφωνία θα «οριστικοποιηθεί κι επισημοποιηθεί» σε έκτακτη Σύνοδο στις 17 και 18 Νοεμβρίου.
«Προετοιμαζόμαστε για μη συμφωνία»
Λίγο αργότερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αποκάλυψε ότι προετοιμάζεται για Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός κι αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή. Μάλιστα, η Μέι τόνισε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια «προστατευτική» πρόταση για τα σύνορα της Ιρλανδίας αν αυτή εξυπηρετεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προετοιμαζόμαστε για μη συμφωνία», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
«Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία».
«Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρόταση της (σ.σ. Chequers) είναι η μοναδική που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Μέι επιβεβαίωσε πως θα παρουσιάσει στην Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η Μέι τού μετέφερε ότι θα καταθέσει νέες προτάσεις για το ζήτημα των συνόρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει τίποτε γραπτώς.
«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες...μου εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ιρλανδία, τονίζοντας ότι μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί την Ιρλανδία, δεν εξυπηρετεί την ΕΕ», είπε ο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των διήμερων συνομιλιών στην αυστριακή πόλη.
«Πρότυπο η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει ως υπόδειγμα τη συμφωνία που συνήψε με την Τουρκία το Μάρτιο του 2016 για μελλοντικές συμφωνίες για την μετανάστευση που θα υπογράψει με χώρες της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Η συμφωνία του Μαρτίου 2016 μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας προβλέπει την επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων όσοι δεν καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου ή εκείνων που η αίτησή τους απορρίφθηκε.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις διήμερες συζητήσεις της Συνόδου συμφώνησαν στην ενίσχυση του διαλόγου του μπλοκ με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης στην Μεσόγειο.
«Στο τέλος, θα χρειαστούμε συμφωνίες που θα είναι δομημένες όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα θα χρειαστεί μια ειδική λύση.
Να σημειωθεί πως προσερχόμενη χθες στην άτυπη Σύνοδο, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Αφρική είναι «η βασική σχέση» για την Ένωση.